Meteorologii au emis cod roșu de caniculă pentru șase județe. Sudul țării este sub cod galben

Meteorologii au emis astăzi, 30 iunie, mai multe avertizări pentru aproape toată țara de caniculă, valabile pentru 30 iunie și 1 iulie, potrivit hărții. Astfel, codul galben este valabil pentru județele din sudul și estul țării, fenomenele vizate fiind un val de căldură și disconfort termic ridicat.

„În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade”, arată meteorologii.

Totodată, Banatul, Transilvania și Moldova se află joi, 30 iunie, și vineri, 1 iulie, sub un cod portocaliu de căldură persistentă. Pentru aceste zone, temperaturile maxime vor atinge recorduri absolute.

„În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.
Notă: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme”, au mai arătat meteorologii.

Meteorologii au emis și un cod roșu pentru temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat, tot în intervalul 30 iunie-1 iulie, pentru județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița Năsăud.

„Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade”, se mai arată în avertizarea meteorologilor.