Oltul, sub cod galben de ploi torențiale și val de căldură. Noi avertizări au fost emise

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică dimineață, 3 iulie, noi avertizări de ploi torențiale și caniculă, valabile în intervalul 3-5 iulie.

Astfel, pe parcursul zilei de duminică, 3 iulie, în intervalul orar 12.00-23.00, meteorologii au anunțat că vor fi ploi torențiale, potrivit hărții (cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate de apă, aici fiind inclus și județul Olt).

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal și munte, precum și în Transilvania și local în Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp. Notă: Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala izolat și în restul țării”, se arată în avertizarea meteorologilor.

Totodată, nord-vestul Olteniei și zonele de munte se află duminică 3 iulie, în intervalul orar 12.00-23.00, sub un cod portocaliu de ploi torențiale.

„În zonele de munte și în nord-vestul Olteniei vor fi averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp”, au mai arătat meteorologii.

În paralel, a fost emis un codul galben de căldură și disconfort termic ridicat ce este valabil din 3 iulie până pe 5 iulie, iar meteorologii spun că temperaturile vor urca până la 36 de grade Celsius, aici fiind inclus și județul Olt.

„În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade”, arată meteorologii.

Totodată, pentru zilele de 4 și 5 iulie a fost emis un cod portocaliu, fenomenele vizate fiind tot un val de căldură și disconfort termic accentuat, pentru vestul țării.

„În zilele de luni (4 iulie) și marți (05 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat”, au mai transmis meteorologii.

sursa informațiilor: Agenția Națională de Meteorologie: https://www.meteoromania.ro/avertizari/