În ce stare sunt unitățile de învățământ din Olt. Sute de clădiri nu au autorizație la incendiu, iar altele nu îndeplinesc condițiile sanitare

17 unități de învățământ din județul Olt nu îndeplinesc condițiile igienico-sanitară și nu sunt autorizate de DSP Olt, iar 156 de clădiri nu au autorizație la incendiu, cursurile urmând să fie reluate luni, 5 septembrie. 

Reprezentanții Prefecturii Olt spun că aceste unități de învățământ nu au fost autorizate sanitar din cauza probelor de apă necorespunzătoare, a lipsei de alimentare cu apă și a lucrărilor de reabilitare.

„La începutul acestui an școlar, în urma verificărilor efectuate de Direcția de Sănătate Publică, în 17 unități de învățământ nu sunt asigurate condițiile igienico-sanitare. Menționăm faptul că,  preșcolarii și școlarii din 7 unități de învățământ (1 grădiniță și 6 școli) își vor desfășura activitatea în alte locații de pe raza aceleiași unități administrativ-teritoriale, după cum urmează: GPN Brebeni Sârbi, Școala Gimnazială Piatra, Școala Primară Catanele, Școala Primară Rusănești, Școala Gimnazială Cornățelu, Școala Primara Băleasa și Școala Gimnazială Morunglav.

Problemele constatate sunt generate de probele de apă necorespunzătoare, lipsa alimentării cu apă, dar și lucrările de reabilitare în desfășurare. Menționăm că o parte din reprezentanții acestor locații au depus la DSP Olt  documentațiile necesare, inclusiv probe de apă, pentru obținerea autorizațiilor sanitare de funcționare”, se arată într-un comunicat remis de Prefectura Olt.

În județul Olt, în anul școlar 2022-2023, se vor desfășura activități educative în 409  unități de învățământ, 163 cu  personalitate juridică  și alte 246  arondate acestora, cu participarea unui număr de 9.838 preșcolari, 14.943 de elevi în ciclul primar, 14.412 elevi în ciclul gimnazial, 13.251 elevi în ciclul liceal, 2.623 în școli postliceale și 2.007 elevi în învățământul profesional.

Pentru verificarea modului în care au fost pregătite unitățile de învățământ preuniversitar pentru desfășurarea în bune condiții a anului școlar 2022-2023, prin Ordinul Prefectului județului Olt nr. 165/19.08.2022, s-a constituit comisia mixtă  din care au făcut parte  reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Olt, Inspectoratului Școlar – Județean Olt, Direcției de Sănătate Publică a Județului Olt și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, care s-au deplasat la unitățile de învățământ în care au fost constatate probleme deosebite  în anii școlari anteriori.

Potrivit Prefecturii Olt, la începutul anului școlar 2022-2023, doar 58 de clădiri au autorizație la incendiu.

„În ceea ce privește securitatea la incendiu, dintr-un total de 504 clădiri (grădinițe, școli, internate, cantine etc), 58 sunt autorizate, 156 sunt neautorizate, iar 290 nu fac obiectul autorizării. Facem mențiunea că 146 de clădiri sunt echipate cu hidranți, iar 100 sunt echipate cu instalații de detectare, semnalizare și alarmare.

 În toate cele 163 unități de învățământ cu personalitate juridică din județul Olt este asigurată încălzirea pe perioada sezonului rece 2022-2023 ”, se mai arată în comunicatul citat. 

În județul Olt, transportul elevilor de la domiciliu spre unitățile de învățământ este asigurată cu 124 microbuze școlare.

În ceea ce privește asigurarea măsurilor de menținere a ordinii publice în unitățile de învățământ și în zonele adiacente acestora, la această dată, 62 unități beneficiază de pază proprie, 199 au contractat  societăți specializate de pază, 68 funcționează în regim de pază mixtă, iar 80 de școli nu au niciun mod de asigurare a pazei.