Sindicaliștii de la Alro spun că 700 de salariați sunt în șomaj, iar 1.500 vor părăsi fabrica până la finalul anului. „Oamenii plâng și ne întreabă încotro s-o apuce”

Federaţia Sindicală a Siderurgiștilor Metarom, Sindicatul Liber Aluministul, Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului, Sindicatul Alro Product, Sindicatul Alum Tulcea și U.S.T Cartel Alfa Filiala Olt organizează un nou miting de protest pe 9 septembrie, în intervalul orar 11.00-13.00, la Ministerul Energiei.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor la energia electrică și gaze și cer ca Executivul să intervină până când companiile și oamenii nu intră în colaps.

„Solicităm Primului Ministru domnul Nicolae Ciucă , Ministrului Energiei domnul Virgil Popescu să explice națiunii române care sunt motivele care au generat scumpirea prețurilor la energie electrică și gaze naturale (ce a stat la baza majorării acestora). Dorim revenirea prețurilor la energie electrică și gaze naturale atât pentru industrie cât și pentru populația din România, la prețurile existente înaintea acestei majorări pe care o considerăm nejustificată. România și poporul român nu sunt la cheremul unui ministru, în acest caz, Ministrul Energiei domnul Virgil Popescu și România nu este proprietatea Guvernului. OPRIȚI JAFUL, AȘA NU SE MAI POATE ! Bătaia de joc la care este supus poporul român a ajuns la limita răbdării și acest lucru trebuie să înceteze. Ne-am săturat de facturi exorbitante la energia electrică și gazele naturale, emise fără nici o acoperire sau justificare, decât aceea de a îmbogăți o gașcă de oameni a căror lăcomie depășește orice imaginație. În schimb ne oferiți salarii mici și prețuri nesimțite la alimente. Oamenii voștri zâmbesc și se dau în spectacole meschine pe posturile de televiziune recomandându-ne nouă poporului român să stingem lumina, să oprim gazele, să mâncăm mai puțin, să stăm în frig și fără lumină ( ne recomandați să mâncăm lăcuste, greieri și gândaci)”, arată sindicaliștii.

Liderii de sindicat spun că 700 de salariați de la Alro sunt în șomaj și în șomaj tehnic, urmând ca până la finalul anului încă 1.500 de oameni să părăsească fabrica.

„Numai la ALRO S.A am redus producția cu 70%, avem 700 de oameni în șomaj si șomaj tehnic urmând ca până la sfârșitul anului încă 1500 de oameni să părăsească întreprinderea. La Alum Tulcea societatea al cărei acționar majoritar este ALRO S.A am închis activitatea și peste 570 de oameni sunt în șomaj. Nu știți decât să distrugeți destine, vieți și oameni. Voi nu știți ce sacrificii de neimaginat face poporul ca să plătească birurile pe care le puneți voi și gașca voastră, oamenii nu mai pot suporta și nu mai au de unde plăti pentru dezmățul, nesiguranța și nepriceperea voastră , plâng și ne întreabă încotro s-o apuce. Cred că le vom arăta drumul acestor oameni și încotro să se îndrepte, pentru ca cei responsabili să fie trași la răspundere”, au mai arătat sindicatele într-un comunicat de presă remis joi, 8 septembrie.