Deficit de medici de familie, în județul Olt. Doi doctori au murit, la finalul lunii trecute

Este deficit de medici de familie în mai multe localități din județul Olt, pentru că doctorii ieșiți la pensie sau decedați nu sunt înlocuiți de tineri care să asigure asistența medicală primară. Pentru a beneficia de consultații sau pentru rețetele medicale, oltenii din mai multe comune sunt nevoiți să meargă în localități învecinate.

La finalul lunii august, Colegiul Medicilor Olt anunța decesul medicilor Marian Ghizdavu (medic în orașul Corabia) și Aurel Dăbuleanu (medic în comuna Tia Mare), crescând și mai mult deficitul medicilor de familie din județ.

„Colegiul Medicilor Olt anunță cu regret decesul colegilor noștri: Dr. Ghizdavu Marian, dr. Dăbuleanu Aurel și transmite sincere condoleanțe familiilor”, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor Olt.

Potrivit datelor transmise de Casa de Asigurări de Sănătate Olt, la solicitarea stirideolt.ro, la nivelul județului sunt 215 medici de familie, necesarul fiind de 257 de doctori. Rezultă un deficit de 42 de medici de familie la nivelul județului Olt, în creștere față de anul trecut, când lipseau 38 de doctori.

Grav este că în comunele Gura Padinii și Vișina Nouă nu există medic de familie de mai bine de un an.

„La nivelul județului Olt, acordarea serviciilor medicale în asistenţa primară este asigurată, în prezent, de 215 furnizori. Conform analizei comisiei mixte numărul necesar de medici este de 257. Există localități în care acordarea serviciilor medicale se face în cadrul punctelor de lucru ale cabinetelor medicilor de familie din alte localități, precum: Ghimpețeni, Mihăiești, Optași Măgura, Priseaca, Studina, Grădinari, Spineni, Vădăstrița și Tia Mare. În localitățile Gura Padinii și Vișina Nouă nu este nici medic de familie și nici puncte de lucru. Pentru a beneficia de servicii medicale, asigurații din aceste localități se vor adresa medicilor de familie din  localitătile limitrofe”, au transmis reprezentanții CAS Olt.

foto: internet, prezentare generală