Sute de infecții respiratorii și pneumonii, în Olt. Peste 17.000 de olteni s-au vaccinat antigripal

În prima săptămână de raportare a afecțiunilor respiratorii, din sezonul rece 2022- 2023, la nivelul județului Olt s-au înregistrat 662 pacienți cu infecții respiratorii acute, cu 27 internări, 254 fiind diagnosticați cu pneumonii, cu 47 internări.

Potrivit datelor transmise de DSP Olt, până la acest moment nu au fost înregistrate cazuri de gripă. Peste 17.000 de olteni s-au vaccinat antigripal, în această perioadă.

„Vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură și eficientă măsura profilactică. Pentru sezonul rece 2022- 2023, DSP Olt a catagrafiat 34.991 de persoane, considerate la risc și care doresc să se vaccineze antigripal. Din achiziția Ministerului Sănătății, până în prezent, ne-au fost distribuite 31.027 doze de vaccin gripal în două tranșe, pentru vaccinarea grupelor populaționale considerate la risc. Din cantitatea distribuită unităților medicale vaccinatoare, până în prezent s-au administrat 17.902 doze”, au transmis reprezentanții DSP Olt.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă:
-Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.
-Folosirea batistei de unică utilizare;
-Respectarea unui regim sănătos de viață- alimentație bogată în legume și fructe;
-Evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor.
-Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.
-Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
-Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade C).
-Evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.
-Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea
antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.