Peste 200 de angajați ai platformei industriale Slatina și sindicaliști din Ardeal și-au strigat miercuri, 19 octombrie, nemulțumirile în fața Prefecturii Olt. O caravană din Maramureș, formată din câteva mașini, a sosit în fața Prefecturii Olt, oamenii alăturându-se angajaților societăților de pe platforma industrială ce se aflau deja pe platoul din centrul Slatinei.
„Marșul sărăciei”, așa cum a fost numit protestul organizat de Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa, a cuprins mai multe orașe din țară, sindicaliștii solicitând creșterea urgentă a salariilor și pensiilor, în condițiile în care prețurile la alimente și utilități sunt la un maxim istoric.
Cristel Ioțu, președintele Filialei Olt-Cartel Alfa, a declarat că se va ajunge la grevă generală, dacă Executivul nu va ieși la discuții cu sindicaliștii.
„După cum vedeți, toate aceste proteste ale noastre au pleca prin două caravane din nordul țării, una din Maramureș, cealaltă din Suceava, după două trasee bine stabilite. Cea din Maramureș a ajuns la Slatina, joi urmând să fim la București, unde ne vom întâlni cu colegii noștri ce au plecat de la Suceava, aceștia au protestat în drumul lor pe la toate prefecturile din țară, unde au lăsat o listă întreagă de revendicări. Probabil, vom ajunge la grevă generală, dacă Guvernul nu se va apleca asupra doleanțelor noastre și dacă va continua în acest fel, de a nu răspunde în niciun fel discuțiilor solicitate de noi. Un prim punct pe care îl avem, cel mai stringent, este acela de a scădea prețurile la energie, este clar că afectează atât populația, angajatorii, cât și angajații”, a spus preşedintele Cartel Alfa-Filiala Olt, Cristel Ioţu.
Întrebat de ce slătinenii cu venituri mici nu au ieșit la acest protest, Cristel Ioțu a precizat că oamenii așteaptă facturile din iarnă, pentru a înțelege exact gravitatea crizei energetice.
„De patru luni de când au început să fie emise aceste facturi fantastice, oamenii stau într-o latență, probabil, așteaptă să dea piept cu iarna, ca să-și dea seama ce înseamnă această criză a energiei”, a adăugat Ioțu.
Președintele Cartel Alfa Maramureș, Florin Hosu, a precizat că adevărate cadavre industriale au apărut în orașe ce înainte de Revoluție aveau fabrici valoroase.
„Au creat în România cadavre industriale, să vedeți cum arată țara când trecem printr-un oraș cu cadavrele industriale. Sunt doar ziduri din beton părăsite. (…) În stradă astăzi, în toată România, nu sunt bani! Vă rugăm domnilor parlamentari, domnilor guvernanți să ne faceți să regretăm că v-am făcut nesimțiți. Dacă nu o să faceți acest lucru o să vă numim așa cum vă credem noi. Cu toate că veniți la posturile de televiziune și vă lăudați cu tot felul de strategii, în România, singura strategie este să închidă tot ce are, iar toată populația să părăsească țara. Pentru cine măi dobitocilor, dacă noi nu producem, de unde veți avea bani?!! De la Bruxelles!??? Și acolo suntem puși și umiliți, că ne dă că nu ne dă Schengen, să vă ștergeți la fund cu Schengen-ul vostru! Ne-am săturat de 33 de ani să ne umiliți”, a spus sindicalistul Florin Hosu de la Maramureș.
Protestele vor continua zilele acestea în Capitală.