“Planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului în România”, adoptat de Parlament. Voiculescu: „Oferă pacienților acces la cele mai noi terapii”

“Planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului în România” a fost adoptat miercuri, 19 octombrie, de Parlament, cu 260 de voturi pentru și 5 abțineri. Senatorul Liviu Voiculescu a precizat că pacienții vor acea acces la cele mai noi terapii, în condițiile în care peste 100.000 de pacienți au fost diagnosticați cu o formă de cancer în 2020.

„Lansat la începutul anului și bazat pe o viziune integrată și aliniată cu perspectiva europeană de reducere a poverii cancerului, “Planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului în România” a fost adoptat de Parlament.
Realitatea cruntă a României anului 2020 dezvăluie aproape 100 000 de noi cazuri de cancer și peste 50 000 de decese, cifre care situează România în topul țărilor cu cele mai mari rate ale deceselor evitabile din Uniunea Europeană. Dincolo însă de aceste cifre statistice stau neputința, lipsa prevenției și a informării, inaccesibilitatea la schemele de tratament adecvate sau la strategiile terapeutice potrivite dar, mai ales, cercetarea și educația limitate în medicina personalizată.
Tocmai de aceea, unele dintre principalele obiective ale Planului adoptat astăzi de Parlament îl constituie crearea unui fond de inovație în sănătate care poate oferi pacienților acces la cele mai noi terapii, utilizarea medicinei personalizate pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului, ajustarea stilului de viață, introducerea unei politici de prevenţie completate cu alte măsuri care să îmbunătățească supraviețuirea și modul de viață al pacientului oncologic”, a precizat senatorul PNL Olt, Liviu Voiculescu.

Senator PNL Nicoleta Pauliuc a fost inițiatorul Proiectului “Dreptul de a fi uitat”, dedicat bolnavilor de cancer, ce se înscrie în coordonatele “Planului național pentru prevenirea și combaterea cancerului”.

Astfel, pacienții oncologici vor avea acces la serviciile medicale în cel mai scurt timp, cu efort minim și cu cheltuieli reduse.
Trei dintre noutățile pe care le aduce acest Plan:
-trasabilitatea, astfel încât pacientul oncologic să știe care sunt pașii necesari de urmat;
-tranziția de la schemele de tratament rigide spre o medicină personalizată, adaptată nevoilor fiecărui bolnav în parte;
-elaborarea unui Registru Naţional al Pacienţilor Oncologici.