Firme din Balș, Schitu-Greci, Tia Mare și Spineni, cu angajați fără contracte de muncă

În urma controalelor efectuate pe parcursul lunii octombrie, inspectorii din cadrul ITM Olt au descoperit firme din Balș, Schitu-Greci, Tia Mare și Spineni ce aveau angajați fără forme legale, angajatorii fiind amendați cu 140.000 lei.

„În luna octombrie 2022, inspectorii de muncă au identificat 7 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la  un angajator din Balș – activitate hoteluri, 3 persoane la un angajator din Schitu Greci – activitate construcții, 1 persoană la un angajator din Tia Mare – activitate cultivare cereale, 1 persoană la un angajator din Spineni – activitate cultivare legume, 1 persoană la un angajator din Balș – activitate transport taxi), celor 5 angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 140.000 lei”, se arată într-un comunicat al ITM Olt.

Potrivit ITM Olt, în octombrie, au fost efectuate 215 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 267 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

-neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;

-neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă;

-netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

-neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

-neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

-neefectuarea controlului medical periodic,

Pentru cele mai grave nereguli s-au aplicat 104 sancțiuni, din care 95 avertismente și nouă amenzi, în valoare totală de 147.300 lei.

 

foto: internet, prezentare generală