Senatorul Siminica Mirea vine cu soluții pentru reglementarea pieței energiei

Senatorul PSD Siminica Mirea spune că piața energiei trebuie să fie reglementată adecvat, iar populația și economia să fie sprijinite cât se poate de mult.

 

„Partidul Social Democrat salută faptul că, într-un final, s-a înțeles necesitatea unei reglementări adecvate a pieței energiei, de către guvern, soluție pentru care noi, social-democrații, am tot insistat încă de la începutul anului 2022. E absolut decisiv ca populația și economia să fie sprijinite cât se poate de mult, iar noi susținem o reglementare simplă și echitabilă, astfel încât nimeni să nu plătească prețuri mai mari, iar categoriile persoanelor vulnerabile să fie protejate.

Conceptul liberalizării s-a dovedit a fi catastrofal. Încă o dată PSD a avut dreptate! Totuși, utilitatea reglementării trebuie acum accelerată, astfel încât populația cât și mediul de afaceri să știe bine ce-i așteaptă în această iarnă: 1. Care sunt plafoanele; 2. Care sunt tarifele; 3. Care sunt costurile”, a precizat senatorul social-democrat. 

Senatorul oltean spune că soluția este stabilirea unui plafon maxim la 1,2-1,3 lei /kwh, indiferent de consum, tarifele de 0,68 și 0,8  kwh să fie menținute pentru persoanele cu un consum mai mic.

„Soluția noastră privind reglementarea pieței energiei este una simplă: se constituie un plafon maxim, de 1,2-1,3 lei/KWH pentru oricine, indiferent de consum, iar plafoanele de 0,68 lei și 0,8 lei pe kWh pentru  consumatorii casnici care se încadrează într-un anumit consum și cel de 1 leu/kwh pentru IMM, rămân în vigoare.

În plus, se instituie un ajutor suplimentar din fondul de 2,2 miliarde de euro disponibil pentru România în fondurile de coeziune, bani europeni care pot fi folosiți pentru plata facturilor, însă doar ca ajutor țintit către categoriile vulnerabile”, a adăugat senatorul Siminica Mirea.