Bărbatul de 39 de ani, rezultat negativ la toxina botulinică. DSP Olt spune că a făcut accident vascular cerebral ischemic

DSP Olt a transmis vineri, 18 noiembrie, că bărbatul de 39 de ani, ce se află internat la Spitalul Slatina, nu are botulism, însă investigațiile efectuate au arătat că a suferit un accident vascular cerebral, fiind transferat pe Secția de Neurologie.

„Completări  date privind cazul 3 – infirmat  toxina botulinica. În data de 18.11.2022, medicul curant din Secția B.I. – S.J.U. Slatina transmite  rezultatul  RMN craniu și coloană cervicală:  AVC ischemic în teritoriul parieto- hipotalamic drept, motiv pentru care  a fost transferat în Secția Neurologie, pentru supraveghere și tratament de specialitate. În data de 18.11.2022, orele 11:59  s-au primit:

-Buletinul de Analiza nr. 542044-15, emis de Institutul Cantacuzino Bucuresti, pentru  determinarea toxinei botulinice în ser/ fragment necroptic prin inoculare i.p. la soarece, cu rezultat negativ ( absență );

-Buletinele de Analiza nr. 542043-15, 542045-15, 542046-15, 542047-15, emise de Institutul Cantacuzino Bucuresti,  pentru determinarea prezenta toxina botulinica in alimente prin inoculare i.p. la soarece, cu rezultate: negative ( absenta );

S-a înștiințat familia privind rezultatele probelor recoltate de la domiciliu, în vederea ridicării interdicției de consum”, arată DSP Olt.

Date despre caz

Pacientul s-a prezentat pe 14 noiembrie la Spitalul Slatina acuzând cefalee, tulburări de vedere, durere ochiul drept și regiunea adiacentă.

„În cursul zilei  de 14.nov. 2022, un pacient în vârstă de 39 ani se prezintă  în Serviciile de Specialitate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina acuzând  cefalee, diplopie (n. red. – tulburare de vedere), durere ochi drept și regiunea adiacentă. În urma examenului  neurologic și oftalmologic (pacient  conștient, cooperant, diplopie bioculară la privirea frontal și bilaterală, disfonie; ptoza palpebrala la ambii ochi, pacientul, CT cerebral: fără leziuni acute vizibile la momentul respectiv), medicul infecționist a anunțat telefonic suspiciunea de botulism Serviciului de Control în Sănătate Publică și Comp. Epidemiologie, ocazie cu care se stabilește și recoltarea probei de ser, în vederea  determinării toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino București”, au transmis reprezentanții DSP Olt.

Medicii s-au gândit că ar fi vorba despre botulism, după ce soția le-a precizat că bărbatul ar fi consumat carne de porc de la garniță.

„Din informațiile preliminare obținute de la aparținători (soție) s-a constatat că  în seara zilei anterioare a  consumat și carne de porc la garniță (carne sărată și topită în untură în luna decembrie 2021 ), motiv pentru care s-au prelevat și probe din alimentele consumate,  în ultimele 24 ore, de la adresa de domiciliu.În după-amiaza zilei de 14.11.2022 probele au fost trimise la  Institutul Cantacuzino București (probe în lucru)”, arată DSP Olt.

Doi bărbați, unul de 58 de ani, din Strejești, și altul de 68 de ani, din Slatina, au murit din cauza toxinei botulinice.

În cazul bărbatului de 68 de ani, specialiștii Insitutlui Cantacuzino București au arătat că a fost vorba de botulism tip B.

„În data de 18.11.2022, ora 12:00, s-a primit Buletinul de Analiza nr. 541941-15, emis de Institutul Cantacuzino Bucuresti, pentru determinarea tip de toxina botulinica din ser/ fr. necroptic prin seroneutralizare in vivo pe soarece, cu rezultatul: botulism tip B”, arată DSP Olt.