FOTO. Mii de slătineni au sărbătorit 1 Decembrie, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza 

Peste 2.500 de slătineni au participat joi, 1 Decembrie, la ceremonialul militar și religios de pe platoul din fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Slatina, organizat cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul a început la ora 10.00 cu o slujbă religioasă, prefectul de Olt, Florin Homorean, a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă, iar mai multe delegații au depus coroane de flori. În jurul orei 10.30, a avut loc parada militară, slătinenii aplaudând la scenă deschisă, în timp ce copiii și-au făcut poze cu cele două tancuri prezente pe artera din centrul Slatinei.

Mulțimea s-a mutat apoi în fața fostului magazin Oltul, unde Primăria Slatina a distribuit 2.000 de porții de fasole cu cârnați.

Primarul Slatinei, Emil Moț, s-a arătat încântat că mii de slătineni au participat la acest eveniment.

„După doi ani de pandemie, mă bucur că slătinenii au acceptat, astăzi, invitația și au participat în număr mare la festivitatea de 1 Decembrie. Am sărbătorit împreună  Ziua Național a României, în centrul Slatinei. Dragi slătineni, vă mulțumesc din suflet că ați acceptat această invitație, vă iubesc, vă doresc La mulți ani atât vouă, cât și românilor din toată lumea. La mulți ani, slătineni! La mulți ani, români! La mulți ani, România”, a spus primarul Slatinei, Emil Moț.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, spune că oamenii au ieșit din case conduși de acest sentiment național.

„Mă bucur că este foarte multă lume la 1 Decembrie, ceea ce arată că în cei doi ani de pandemie, în care viața a încercat mai mult să ne separe, mai mult ne-a unit. Atât de Sărbătorile Pascale, am văzut foarte multă lume la biserică, când s-au ridicat restricțiile, iar acum, de 1 Decembrie, a renăscut acest sentiment național, iar o mulțime impresionantă a fost alături de noi”, a spus Oprescu.

Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie, iar această dată marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.