Fermierii olteni, dezbateri în Programul Tomata 2023. „Atenție la ce pesticide folosiți, nu măriți dozele! Vom lucra 150 de probe”

Fermierii din județul Olt au avut miercuri, 21 decembrie, o întâlnire cu reprezentanții Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt, în Sala Europa din cadrul CJ Olt, dezbaterile fiind pe marginea Programului Tomata 2023, ce se află în consultare publică de câteva zile. La discuții au participat fermieri, reprezentanții unor asociații de profil, primari din localitățile aflate în bazinele legumicole din județ, Florin Ciobanu, consilierul ministrului Agriculturii, dar și reprezentanți ai DAJ Olt. Totodată, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Județean Olt, Emi Buzatu, i-a atenționat pe fermieri să folosească doar pesticide omologate, pentru că vor fi prelevate 150 de probe, pentru a se vedea dacă roșiile au reziduuri.

Directorul DAJ Olt, Gabriela Andronie, a precizat că fermierii olteni își vor primi banii, zilele următoare, pentru ciclul al doilea de producție.

„Întâlnirea are ca temă acordarea Ajutorului de Minimis la Tomate, în 2023.Vreau să vă informez că ordinele de plată pentru primii bani din ciclul II au fost virați în trezorerie, plățile vor fi validate, iar zilele următoare banii vor fi în conturile fermierilor. Referitor la Ajutorul de Minimis, ministrul Agriculturii a ținut să avem această întâlnire, pentru că Oltul este județ fruntaș în legumicultură și își dorește să afle problemele reale cu care se confruntă, dacă sunt propuneri. Programul este în dezbatere publică, s-a simplificat puțin privind vizita în teren, se va face o singură vizită în teren, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în rest, au rămas cam aceleași condiții (…)”, a declarat directorul DAJ Olt.

Coordonatorul Oficiului Fitosanitar Județean Olt, Emi Buzatu, i-a atenționat pe fermieri să folosească doar pesticide omologate.
Instituția va preleva 150 de probe anul viitor, acestea fiind analizate în laborator, pentru a se determina dacă roșiile au pesticide în cantități mari, ce pot dăuna sănătății celor ce le pun pe masă.

„Referitor la Registrul de evidență a tratamentelor, va fi al cincilea ciclu de producție pe care noi vom lucra evidența tratamentelor. Cred că nu ne vom bloca nici anul acesta. Acest registru este foarte important, pentru că legumicultorii trebuie să aibă grijă ce tratamente aplicați pe culturi. Am trimis la primării, la farmaciile fitosanitare și la agenții pe care îi avem recomandări privind tratamentele pe care trebuie să le aplice la tomate în următorul ciclu, pe 2023, ciclul ce a început din acest an. Trebuie să luați acest registru, unde sunt substanțele omologate, și le cereți doar ce scrie acolo. Nu mai cereți dumneavoastră că ați auzit de X și Y, nu mai luați produse din Piața Pucheni, că vă recomandă vreo minune. Dați banii degeaba! O să venim să prelevăm probe, vom face 150 de probe aleatoriu, dacă folosiți substanțele ce nu sunt omologate, veți avea probleme. Vor ieși la analize pesticide, dacă folosiți substanțe ce nu sunt omologate. În această situație vom face adresă la Direcția Agricolă, care vă scoate din Program. Nu sunt probleme dacă respectați recomandările, cei din farmacii știu. Atenție la ce pesticide folosiți, nu măriți dozele, faceți rău plantelor. Am luat, în ciclul II de producție, 71 de probe, din care o singură probă a fost cu depășire de pesticide, la ardei, la Giuvărăști. Aparatul nu poate să mintă! Ne-a spus că a dat cu ceva din grupa I de toxicitate, dar nu a ieșit acea substanță. Dacă dădea cu acea substanță, pentru că nu folosiți nici mască, nimic, cădea în solar, nu mai ieșea. Anul acesta, mărim numărul de probe la 150 de probe”, a declarat coordonatorul Oficiului Fitosanitar Județean Olt.

Primar comunei Izbiceni, Marian Gulie, a spus că doar în localitatea sa aproximativ 1.200 de fermieri au accesat Programul Tomata, 50 de dosare fiind respinse.

„Sunt primar de comună, unde cultivăm legume în mod intensiv și accesăm aceste programe, ne plac banii, dar și munca. Avem undeva la 1.200 de accesări, dar și 50 de dosare refuzate, care sunt justificate, pentru că nu încurajăm suprafețele fictive de teren. Acest program este o gură de oxigen și ne bucurăm că ministrul Petre Daea continuă acest sprijin”, a spus primarul din Izbiceni.