Accesul vizitatorilor, interzis în mai multe secții ale Spitalului Slatina. Medic: „Măsurile se impun pentru 30 de zile”

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Slatina a decis miercuri, 4 ianuarie, să ia mai multe măsuri în contextul creșterii alarmante a pacienților diagnosticați cu infecții respiratorii sau cu gripă.

Medicul Emilian Postelnicu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Slatina, a precizat că au fost interzise vizitele pe secțiile de Pediatrie, Medicală, Chirurgie Generală, Neurologie și Cardiologie. Pe celelalte secții, oltenii își pot vizita rudele doar 15 minute. Totodată, masca este obligatorie în toate secțiile unității medicale.

„Sunt restricții la nivelul Spitalului Slatina. S-au restricționat unele secții care sunt cu risc mai mare, cum ar fi Pediatria, Medicală, Chirurgie Generală, Neurologia, Cardiologia, adică aparținătorii nu mai au voie să intre pe aceste secțiile. Pentru celelalte secții, accesul este permis doar 15 minute pentru vizitatori. Pentru moment, măsurile se impun pentru 30 de zile, să vedem cum evoluează lucrurile, au crescut mult infecțiile respiratorii, chiar și COVID am avut. Sunt foarte multe cazuri la Pediatrie, adresabilitatea este foarte mare. Masca este obligatorie în toate secțiile. Pacienții sunt testați pentru COVID la prezentarea în UPU Slatina. Se fac și teste de gripă, dar nu atât de generalizate ca și cele de COVID. La acest moment, sunt 18 cazuri COVID în Spitalul Slatina, sunt cazuri medii, avem și un pacient mai grav, dar are multe comorbidități. Am avut și două decese, pacienții au avut și COVID, dar nu au murit din această cauză, aveau și altă patologie, aveau accidente vasculare, erau deja în stare gravă. Pacienții sunt testați în funcție de simptomatologie. Atunci când au gripă, pacienții prezintă febră, mialgii, se vede clar cine are gripă. La COVID, simptomatologia nu este atât de zgomotoasă”, a declarat doctorul Emilian Postelnicul.

22 de cazuri de gripă, în ultima săptămână

Potrivit datelor transmise miercuri, 4 ianuarie, de DSP Olt, în  ultima săptămână a anului 2022, la nivelul județului, s-au înregistrat 715 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 25 internări, 365 cazuri de pneumonii, cu 106 internări, și 22 cazuri de gripă, din care șapte persoane de sex feminin (mediul rural) și 15 persoane de sex masculin ( 10 mediul urban și 12 mediul rural ).

Pacienții diagnosticați cu gripă au vârsta cuprinsă între 1- 83 ani, după cum urmează 0-1 an= 1 caz, 2- 4 ani =4 cazuri, 5- 14 ani= 6 cazuri, 15- 49 ani= 6 cazuri, 50- 64 ani= 1 caz, peste 65 ani= 4 cazuri.

„Pacienții s-au prezentat în serviciile specializate ale S.J U. Slatina ( 2 ) și  Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Caracal ( 20) cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care li s-au recoltat câte un test pentru determinarea virusurilor gripale ( 20 teste antigenice rapide și 2 teste pentru determinarea virusurilor prin metoda RT- PCR ); cu rezultate pozitive ( 20 cazuri confirmate pentru virusul gripal tip A,  un caz confirmat  pentru virusul gripal tip A subtip H3 și 1 caz confirmat  pentru virusul gripal tip A subtip H1. Trei cazuri au fost internate, iar 19 pacienții sunt la domiciliu, cu prescripție medicală emisă de specialist. Ponderea o dețin grupele de vârstă cuprinse între 0- 19 ani”, au transmis reprezentanții DSP Olt.