DNA, detalii despre achiziții derulate în pandemie: Două contracte vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor

Directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu, a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual. Totodată, în acest dosar a mai fost reținută o persoană pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență, presa centrală anunțând că ar fi vorba despre fostul antrenor al echipei naționale de fotbal, Victor Pițurcă.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, faptele au avut loc în perioada pandemiei, mai exact 19 martie 2020-16 septembrie 2021, când ar fi fost cumpărate șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție. Achiziția ar fi fost dezavantajoasă pentru compania de stat, prejudiciu ridicându-se la peste opt milioane de lei.

„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)”, se arată în comunicatul DNA.

Mai mult de atât, procurorii DNA îl acuză pe directorul Romarm că ar fi pretins și primit o sumă de bani printr-un intermediar.

„Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, se mai arată în comunicatul citat.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

sursa foto: facebook DNA