Peste 1.800 de cetățeni străini au venit să muncească în județul Olt, anul trecut. Cei mai mulți sunt din Turcia, Vietnam, India, Moldova și Nepal

Peste 1.800 de cetățeni străini au solicitat, anul trecut, dreptul de a locui și a munci în județul Olt. Cei mai mulți sunt din Turcia, Vietnam, India, Moldova, Sri Lanka și Nepal. Aceștia lucrează pe platforma industrială a Slatinei, în construcții sau în confecții.

Totodată, polițiștii Biroului pentru Imigrări al județului Olt au descoperit peste 80 de cetățeni străini în situații ilegale.

„În ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în anul 2022, poliţiştii din cadrul Biroului pentru Imigrări al județului Olt au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 1.824 de persoane, dintre care 1.475 străini din state terțe, cei mai mulți din Turcia, Vietnam, India, Sri Lanka, Republica Moldova, Nepal și 349 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania, Bulgaria şi Spania. Au fost depistați peste 80 de străini în situații ilegale, fiind aplicate aproximativ 180 de sancțiuni contravenționale. Peste 1800 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați au fost eliberate.
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa în județul Olt sunt angajarea în muncă și reîntregirea familiei.
Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 868 permise de ședere, dintre care 848 pentru ședere temporară și 20 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 67 certificate de înregistrare și 13 cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 2.051 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 1.809 avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, 166 de cereri au fost respinse, iar 76 se află în curs de soluționare”, se arată într-un comunicat al Biroului pentru Imigrări al județului Olt.

Potrivit polițiștilor, 19 cetățeni străini au primit decizii de returnare de pe teritoriul țării.

„Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 80 de acțiuni cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 82 de străini. Pentru 19 cetățeni străini au fost emise decizii de returnare de pe teritoriul României, iar ceilalți îndeplineau condițiile și au fost puși în legalitate.
De asemenea, alte 121 de decizii de returnare au fost emise ca urmare a revocării vizelor sau a dreptului de ședere ori a refuzului prelungirii acestui drept”, se mai arată în comunicatul citat.

Totodată, au fost aplicate 176 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 64.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.

foto: arhivă, internat, prezentare generală construcții