Baza ISU de la Dobroteasa, inaugurată în luna mai. Șeful ISU Olt: „În maximum 15 minute, trebuie să ajungi în orice punct al raionului de intervenție”

Baza de la Dobroteasa, unde vor funcționa stații ISU și de Ambulanță, va fi inaugurat în luna mai, termenul fiind avansat atât de reprezentanții CJ Olt, cât și ISU Olt.

Prezent marți, 28 februarie, la sediul ISU Olt, unde a avut loc o ședință festivă dedicată Zilei Protecției Civile (foto), președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că se lucrează la dotarea acestei baze.

ISU, tot prin CJ Olt, lucrează la dotarea și mobilarea acelei unități, vedem dacă de la Guvern reușim să primim ceva tehnică nouă pentru ea, dacă nu va trebui să transferăm din parcul ISU actual acolo, urmând ca anii următori, să găsim soluții și să dotăm și acolo, să nu umblăm la tehnica din celelalte parcuri, pentru că, în condițiile actuale, dotarea este la limită. ISU are nevoie de fiecare mașină , în fiecare loc, nu este nimic în plus. Personalul va merge prin detașare, de la punctele actuale. Vom face demersuri la București, poate vom obține și posturi suplimentare, să nu uităm că acolo nu este doar un punct de lucru al ISU, și Ambulanța va avea un punct de lucru, am făcut aceste investiții, ele se văd, am fost de fiecare dată proactivi la nivelul județului Olt, dar, în același timp, avem nevoie și de sprijinul Guvernului, de a mări organigrama și de a veni în sprijinul nostru cu anumite dotări. Avem în lucru, avem în vedere să construim împreună și alte subunități, astfel încât timpul de intervenție de la subunitate până la punctul cel mai îndepărtat să se micșoreze”, a spus Oprescu.

Șeful ISU Olt, colonelul Adrian Tănase, a precizat că timpul de intervenție în orice colț al județului trebuie să fie de maximum 15 minute, acesta fiind și scopul înființării de noi subunități.

„Scopul este ca în maximum 15 minute de la apel să ajungi în orice punct al raionului de intervenție, cum este denumit specific. Acesta este scopul pentru viitor, în următorii trei ani, IGSU să reorganizeze raioanele de intervenții și structurile, construirea de subunități, cu sprijin local sau la nivel central cu accesarea de proiecte pe fonduri europene. Timpul de răspuns să fie de maximum 15 minute de la apel, ceea ce înseamnă apel, alertare, ajungerea la locul intervenției. În luna mai estimăm să avem o activitatea de inaugurare pentru stația Dobroteasa, în funcție de disponibilitatea părții oficiale”, a spus colonelul Adrian Tănase.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt funcţionează ca structură integrată, componentă a Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi are în compunere 17 structuri funcţionale și 7 subunităţi de intervenţie.

În anul 2022, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a fost solicitat să intervină la un număr de 10.240, rezultând peste 28 de misiuni în fiecare zi. Cea mai mare pondere a misiunilor au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, respectiv 5210 intervenții, 862 de intervenții pentru stingerea incendiilor și 890 de recunoașteri în teren. Celelalte misiuni au fost pentru salvări de animale, protecția mediului, exerciții tactice și alte tipuri de intervenție.


În anul 2022 echipajele SMURD au participat la 5210 intervenţii din care 5112 intervenţii de prim ajutor calificat şi 98 intervenţii la descarcerare. În urma acestora au fost asistate medical 5906 persoane din care 5595 adulţi şi 311 copii.
Ca intervenţii deosebite putem aminti incendiul produs în data de 07.05.2022 la acoperișul unui bloc din municipiul Slatina, în urma căruia au ars aproximativ 400 mp din suprafața acoperișului, iar pentru lichidarea incendiului s-a acționat cu autospeciale de intervenție cu apă și spumă din cadrul subunităților de intervenție Slatina, Caracal și Scornicești, precum și forțe și mijloace din cadrul SPSU Rivergate.