Cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa, la Făgețelu. „Vor fi fabricate produse fono și termoizolante din lână”

Ministerul Agriculturii a anunțat că investitori olteni au obținut suma de peste 182 de milioane de lei pentru construirea celei mai mari fabrici de procesare a lânii din Europa.

Fabrica va fi construită la Făgețelu, urmând ca o cantitatea impresionantă de lână să fie procesată. Astfel, vor fi fabricate produse de fono și termo izolante din lângă, dar și lanolină sau îngrășăminte organice.

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale salută demersul unor investitori români din județul Olt, comuna Făgețelu, care au obținut suma de 182.059.200 lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 959/2022, prin finanțare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru înființarea unei fabrici de procesare a lânii și la fabricarea de produse fono și termo izolante din lână, dar și pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrășămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii”, se arată într-un comunicat al MADR.

În cadrul fabricii vor fi construite: o hală de producție în suprafață de 12.500 mp, trei linii de spălare lână brută cu o capacitate unitară de 1t/ora/linie, care vor include și următoarele sub-capacități:

    – instalații de centrifugare pentru extragerea lanolinei;

    – 2 linii de peletizare;

    – o stație de reciclare a apei și reintroducere în circuit;

    – 2 linii automate de prelucrare și ambalare produse finite;

    – capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafață a halei.

„MADR apreciază inițiativa Ministerului Economiei de a acorda sprijin industriei prelucrătoare, cu atât mai mult cu cât este vorba de o investiție care va contribui la reducerea efectelor negative privind schimbările climatice, va duce la atingerea obiectivului de eficiență energetică, prin achiziționarea și instalarea de panouri fotovoltaic, și nu în ultimul rând la crearea de noi locuri de muncă într-o regiune defavorizată”, se mai arată în comunicatul citat.

foto: prezentare generală, oi

sursa foto:madr.ro