Serviciile medicale gratuite de care pot beneficia persoanele neasigurate

Persoanele care nu sunt asigurate și nu au plătit lunar contribuția la Fondul Național de Asigurări Sociale de Sănătate poți beneficia de serviciile medicale incluse în pachetul minimal, precum și de anumite servicii din pachetul de bază.

Potrivit CAS Olt, persoanele neasigurate beneficiază de servicii medicale pentru sitauții de urgență, de supraveghere, dar și pentru depistarea unor boli cu potenial epidemic.

„Persoanele neasigurate beneficiază de servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, de supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei, de planificare familială, servicii de prevenție și activităţi de suport. Daca nu este posibilă deplasarea pacientului sau dacă acesta se află în stare critică, pacientul are dreptul la transport sanitar gratuit.Alte servicii medicale de care beneficiază persoanele neasigurate sunt serviciile de medicină dentară de urgenţă”, se arată într-un comunicat remis de CAS Olt.

De asemenea, orice persoană indiferent dacă este asigurată sau nu, are posibilitatea de a se adresa unui centru de permanență pentru probleme de sănătate, care nu pun viața în pericol și nu necesită intervenția rapidă a cadrelor medicale de la unitățile de primiri urgențe din cadrul spitalului.

Persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.

„În cazul unei internări pentru urgență medico-chirurgicală, spitalul acordă serviciile medicale gratuit având obligația să evalueze situația medicală a pacientului și să îl externeze dacă serviciile medicale de urgență nu se mai justifică. La solicitarea pacientului se poate continua internarea în regim de spitalizare continuă cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicești de către pacient pentru perioada în care serviciile acordate nu mai reprezintă urgență”, se mai arată în comunicatul citat.

imagine ilustrativă, UPU Slatina