Cresc tarifele la gunoi în orașe, dar și în comunele județului


Tarifele pentru serviciul de salubritate din județul Olt vor fi majorate, autoritățile pregătind documentația în acest sens. Prețul va crește atât în comunele județului, cât și în orașe. Majorarea tarifului pentru gunoi va avea loc în perioada următoare, prețul urmând să crească de la 11,74 de lei pe lună, de persoană, la 15 lei în orașe și la 6 lei în mediul rural (de la 3,69 de lei pe lună, de persoană). Astfel, o familie formată din patru persoane, din Slatina, va ajunge să plătească peste 700 de lei pe an, pentru serviciul de salubritate.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că operatorul de salubritate a solicitat încă de anul trecut majorarea tarifelor conform actualizării salariului minim pe economie, dar și din cauza creșterii prețului la combustibil și energie.

„Astăzi am împuternicit vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care face parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Olt-Eco, pentru a participa la şedinţa în care mai mult ca sigur se vor mări tarifele de gunoi, pentru că, aşa cum ştiţi, operatorul a depus de un an de zile procedura de mărire a acestui tarif, conform actualizării salariului minim pe economie, a anumitor cheltuieli legate de combustibil şi energie. A fost o întreagă procedură pe care a trebuit să angajăm nişte consultanţi să stabilească exact care este impactul acelor creşteri asupra tarifului, avem această documentaţie definitivă şi în şedinţa Olt-Eco de săptămâna viitoare probabil se vor aproba noile tarife, în jur de 6 lei de persoană în zona rurală şi în jur de 14 lei, 14 lei şi ceva pentru zona urbană”, a spus Oprescu.

Întrebat de la ce dată vor fi aplicate noile tarife, Oprescu a precizat că după terminarea întregii proceduri.

Taxă a intrat în vigoare la începutul lunii martie 2022, când a fost demarată acțiunea de colectare a deșeurilor în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, implementat de Consiliul Județean Olt. Pentru Slatina, taxa la gunoi este în prezent de 11,74 de lei de persoană, pe lună.

Salubris este operatorul unic de salubrizare din județul Olt, după ce a câștigat licitația, durata contractului fiind de opt ani. CJ Olt a anunțat la finalul anului 2021 că a încheiat cu această firmă „Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale și altor fluxuri de deșeuri, componente ale serviciului de salubrizare de pe raza județului Olt”.