Mai multe firme din Slatina au fost prinse cu angajați fără forme legale. ITM Olt a aplicat amenzi

În urma controalelor derulate în luna mai, reprezentanții ITM Olt au descoperit că mai multe firme din Slatina aveau angajați fără forme legale.

Vorbim despre firme ce derulează activități în domenii precum: comerț, curățenie, transporturi, intermedieri și chiar un restaurant.

„În luna mai 2023, inspectorii de muncă au identificat 7 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la un angajator din Slatina – comerț, 1 persoană la un angajator din Slatina – activități de curățenie, 1 persoană la un angajator din Slatina – comerț, 2 persoane la un angajator din Slatina – intermedieri, 1 persoană la un angajator din Slatina – restaurante, 1 persoană la un angajator din Slatina – transporturi), celor 6 angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 140.000 lei”, se arată într-un comunicat remis de ITM Olt.

Totodată, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 215 controale specifice, luna trecută, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.
În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 204 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:
• neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de
• muncă;
• neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;
• netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
• neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
• neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;
• neefectuarea controlului medical periodic,
Astfel, au fost aplicate 101 sancțiuni, din care 90 avertismente și 11 amenzi, în valoare totală de 157.500 lei.

foto:arhivă, Facebook ITM Olt