Programul TOMATA/Perioada de recoltare a fost prelungită. Doar 65 la sută dintre fermieri au valorificat producția

Perioada de recoltare, din cadrul Programului Tomata 2023, va fi prelungită până pe 15 iulie 2023, inclusiv. Legumicultorii s-au plâns că din cauza temperaturilor scăzute nu vor putea să recolteze până la 30 iunie, așa cum a fost prevăzut, inițial, în Program, trimițând o adresă Ministerului Agriculturii, prin care au solicitat prelungirea termenului.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afișat pe site-ul propriu, în secțiunea „Transparență Decizională”, un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se propune prelungirea valorificării tomatelor și în perioada 1-15 iulie 2023, inclusiv.

„Victorie a Uniunii Salvăm Țăranul Român. În acest context, USȚR aduce mulțumiri publice noului Ministru al Agriculturii, domnul Florin Barbu, care a ținut cont de solicitarea noastră, de asemenea dorim să mulțumim și doamnei Director ANM, Elena Mateescu, care ne-a pus la dispoziție Caracterizarea Meteorologică, pentru lunile Ianuarie-Iunie și Asociației Fermierilor Români, președinte domnul Daniel Botănoiu, pentru că s-au alăturat și au susținut demersul nostru. Felicitări și mult succes, domnule ministru Florin Barbu”, a spus fermierul Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Potrivit MADR, doar 65 la sută dintre fermierii care au accesat Programul Tomata au reușit să valorifice producția.

„Măsura a fost luată având în vedere solicitările reprezentanților cultivatorilor de legume, care au invocat întârzierea perioadei de fructificare a tomatelor din cauza temperaturilor fluctuante din primăvara anului 2023. Totodată, se propune și modificarea termenului-limită până la care se pot depune documentele justificative la direcțiile agricole județene, respectiv până la data de 18 iulie 2023 inclusiv.

Din informațiile comunicate de direcțiile pentru agricultură județene, reiese că, până la această dată,  valorifică producția obținută numai circa 65% din numărul cultivatorilor înscriși în Program”, se arată într-un comunicat al MADR.

sursa foto: MADR