Polițiștii și jandarmii, patrule în unitățile de învățământ din Olt. Șeful IPJ Olt: Nu rezultă cazuri de consum de droguri în școală

În cadrul unei conferințe de presă, care a avut ca temă Siguranța Școlară-Prioritatea Polițiștilor Olteni, șeful IPJ Olt, comisarul șef Ionuț Ilinca, a precizat miercuri, 27 septembrie, că nu au fost identificați elevi care să consume droguri în unitățile de învățământ din județ.

Patrule mixte, formate din polițiști și jandarmi au început controalele în școli, după reluarea cursurilor, Ionuț Ilinca anunțând că acestea vor continua și în perioada următoare. Totodată, se fac verificări la magazinele aflate în proximitatea unităților de învățământ.

„Din informațiile pe care le avem, nu rezultă cazuri de consum de droguri în școală sau în curtea școlilor. (…) O dată cu începerea Noului An Școlar am decis să inițiem astfel de acțiuni în școlile din județul Olt, la care participă atât colegi de la Siguranță Școlară, Proximitate, Ordine Publică, Arme și Muniție, Economic și Investigații Criminale, cu atragerea colegilor din Inspectoratul Județean de Jandarmi Olt, care să desfășoare acțiuni atât în incinta școlilor, dar și cu privire la activitatea desfășurată de agenții economici în imediata vecinătate a școlilor. Pot spune că rezultate au fost, aceste acțiuni au continuat în toate unitățile de învățământ din județul Olt. Feedback-ul a fost unul pozitiv din partea elevilor, din partea părinților, ceea ce ne-a făcut să ne dorim să continuăm aceste activități”, a spus Ilinca.

Inspectorul principal de poliție Gabriela Lazăr, șeful Biroului Siguranță Școlară din cadrul IPJ Olt, a precizat că în ghiozdanele a doi elevi au fost descoperite țigări. Totodată, elevii au fost anunțați că nu mai au voie să părăsească unitățile de învățământ, pe timpul orelor.

„Acțiunile noastre vizează prevenirea absentismului, a consumului de alcool, a substanțelor interzise, a consumului de tutun. Aceste lucruri sunt interzise în incinta unităților de învățământ, sunt prevăzute atât în regulamentele de ordine interioară de la nivelul unităților de învățământ, dar și interzise de legislația în vigoare. Astfel, au fost efectuate o serie de controale și în unitățile comerciale din zona adiacentă unităților de învățământ, privind comercializarea alcoolului și tutunului către minori. De asemenea, au fost efectuate controale și la sălile de joc sau agențiile de pariuri care se află în apropierea școlilor, nu au fost identificați elevi prezenți în aceste unități. În schimb, au fost identificați 18 elevi care au absentat nejustificat de la ore și au mai fost identificați și elevi care au fost prinși fumând în curtea școlii. Aceștia au fost sancționați contravențional, conform legislației în vigoare. Ne propunem să facem des aceste activități, pe care le facem în sistem integrat. (…) Elevii trebuie să conștientizeze faptul că absenteismul duce și la săvârșirea și altor fapte, trebuie să conștientizeze că fumatul este interzis în incinta unităților de învățământ și, bineînțeles, consumul de substanțe psihoactive. (…)

Nu am identificat agenți economici care să vândă țigări la bucată. Au fost efectuate și controale sumare, au fost găsite în două cazuri pachete de țigări. Conform legislației în vigoare, elevilor le este interzisă părăsirea incintei unității de învățământ, până la finalizarea orelor, cu excepția elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani”, a declarat Gabriela Lazăr.