FOTO. A început Festivalul „Oltenii și …restu’ lumii”. Au pus vamă, la Podul Olt

Festivalul „Oltenii și …restu’ lumii”, ajuns la ediția a XXVII-a, a început astăzi, 29 septembrie 2023, la Slatina, la intrarea în municipiu fiind instituită din nou vama. Într-un gest simbolic, accesul celor care nu sunt din județ a fost permis doar cu pașaport de oltean, condiție esențială pentru a putea pătrunde în Slatina, reședința județului Olt. În prezența primarului municipiului Slatina, Emil Moț, și a președintelui CJ Olt, Marius Oprescu, au fost primiți toți invitații la intrarea în oraș dinspre Craiova, totodată fiind oprită și o mașină cu numere de Vâlcea, în care se aflau doi soți. Aceștia au putut să înainteze pe Podul Olt doar după ce au primit „pașaportul de oltean”.

„Nu ne aşteptam. Venim de multe ori în Slatina, dar nu ne aşteptam, este ceva deosebit. N-am auzit de Festival până acum, dar acum am văzut pe viu şi mă bucur tare mult”, a spus familia din Vâlcea.

Amfitrionul ediției din acest an este Nae Alexandru, actor la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” București, iar personalitatea festivalului este actorul Eugen Cristea.

După vama oltenească de la Podul Olt, întreaga delegație a mers la Parcul Tineretului din Slatina, unde a fost deschis târgul meșterilor populari tradiționali, dar și târgul „Bucătăria tradițională românească”.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a vorbit despre programul pregătit în cele trei zile de Festival.

„Am ajuns la a XXVII-a ediţie a Festivalului Oltenii şi Restul Lumii, un festival de tradiţie, nu numai în judeţul Olt. Este un festival care a reuşit să-şi ducă numele în întreaga ţară. Ca de fiecare dată, în acest an, avem actori lângă noi, epigramişti, avem concursuri de caricatură. Cu toţii ne-am întâlnit în această dimineaţă la Consiliul Judeţean şi am pus la cale cum se va desfăşura acest festival. Am împărţit deja celebrele paşapoarte de oltean, la capul podului, şi cu toţii ne încadrăm în program, urmând ca aceste trei zile să fie unele de poveste”, a spus Oprescu.

Primarul municipiului Slatina, Emil Moț, i-a invitat pe slătineni să treacă pe la Parcul Tineretului, la finalul acestei săptămâni.

„Ca de obicei, Primăria Slatina, împreună cu Consiliul Judeţean, fac în fiecare an acest festival, îl realizează cu drag şi cu bucurie. Astăzi, la început de octombrie practic, avem o vreme extraordinară şi vreau să-i invit pe toţi slătinenii şi pe toată lumea, să fie alături de noi, să se simtă bine, să râdă, să se distreze, să bea un zaibăr bun oltenesc, să mănânce o pastramă tot de la noi şi să se bucure aici, în Parcul Tineretului, de tot ceea ce noi putem oferi: formaţii bune, voie bună, distracţie”, a spus edilul, care i-a înmânat actorului Eugen Cristea o diplomă de „oltean permanent”.

PROGRAM:

Vineri, 29 septembrie

Orele 12,12 – 17,17 (Parcul Tineretului):

Deschiderea târgului meşterilor populari tradiţionali;

Deschiderea târgului „Bucătăria tradiţională românească” (din judeţul Olt şi din ţară);

Deschiderea butoiului cu vin şi glume. Mustăria „La Căţaua Leşinată“.

TARAFUL DE LA MORUNGLAV.
Moderator: NAE ALEXANDRU.
Actriţe la călcat struguri. Statui vivante. Atribuirea de funcţii şi (i)responsabilităţi în Târg;
Birourile Mobile de Paşapoarte: (Se aplică Moaca pe Paşaportul de Oltean) – în birourile amenajate (Marian Avramescu, Leonte Năstase, Gogu Neagoe, Cătălin Mihalache);
Ansamblurile folclorice ale etniilor invitate.
Acordarea de suveniruri ansamblurilor de către Primăria municipiului Slatina.
Concursuri ad-hoc:

Concurs epigramistic

Concurs de bancuri – în public – cu participarea echipelor de epigramişti şi caricaturişti, invitaţi şi public. Moderator: NAE ALEXANDRU.
Orele 15,00 – 15,30 (Holul Muzeului Județean Olt): EXPOZIȚIE DE CARICATURĂ GOGU NEAGOE.
Orele 14,55 – 15,55 (Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu”):

EXPOZIŢIA CONCURSULUI NAȚIONAL DE CARICATURĂ – Jurizare și premiere;

EXPOZIȚIE DE CARICATURĂ ROMÂNEASCĂ: MARIAN AVRAMESCU și LEONTE NĂSTASE.
Orele 16,10 – 16,50 (Galeria „Artis” a Muzeului Județean Olt):
EXPOZIȚIE DE CARICATURĂ ROMÂNEASCĂ: „GABRIEL BRATU”.
Orele 17,17 – 18,00 (Foaierul Centrului Cultural Eugen Ionescu):
EXPOZIȚIE DE ARTĂ;
EXPOZIȚIE ȘI LANSĂRI DE CARTE DE UMOR (Cărți trimise în concurs la prezenta ediție, scriitorul NICOLAIE TONY DINCĂ și alții).
Orele 17,17 – 22,00 (Parcul Tineretului):
Actriţe la călcat struguri. Birourile Mobile de Paşapoarte: (Se aplică Moaca pe Paşaportul de Oltean) – în birourile amenajate (Marian Avramescu, Leonte Năstase, Gogu Neagoe, Cătălin Mihalache);
Orele 18,00 – 20,00 (Parcul Tineretului):
SPECTACOL ANSAMBLURILE FOLCLORICE ALE ETNIILOR INVITATE;
GRUPUL VOCAL „PLAI OLTEAN” AL ASOCIAȚIEI PENSIONARILOR DIN SLATINA.
Orele 20,00 – 22,00: SPECTACOL ANSAMBLUL FOLCLORIC „DOINA OLTULUI”.

SÂMBĂTĂ – 30 septembrie 2023
Orele 09,00 – 10,00: Spectacole susținute de formațiile artistice ale etniilor invitate. Locații simultane: Piața Zahana, Fântâna Speranței.
Orele 10,10 – 17,17 (Galeria „Artis”): EXPOZIȚIE DE CARICATURĂ ROMÂNEASCĂ: „GABRIEL BRATU”.
Orele 10,10 – 22,00 (Parcul Tineretului):
Mustăria „La Căţaua Leşinată“ – Tarafuri şi ansamblurile invitate ;
Târgul meşterilor populari (Parcul Tineretului);
Târgul „Bucătăria tradiţională românească”.
Orele 17,17 – 22,00 (Parcul Tineretului): Actriţe la călcat struguri. Birourile Mobile de Paşapoarte: (Se aplică Moaca pe Paşaportul de Oltean) – în birourile amenajate (Marian Avramescu, Leonte Năstase, Gogu Neagoe, Cătălin Mihalache).
Orele 18,00 – 20,00 (Parcul Tineretului): SPECTACOL SUSȚINUT DE ANSAMBLURILE ETNIILOR INVITATE (LIPOVENI, TURCI, BULGARI, GRECI, RUȘI, NEMȚI, SÂRBI, ROMI).
Prezentator: NAE ALEXANDRU.
Orele 19,00 – 21,00 (Centrul Cultural Eugen Ionescu): REPREZENTAȚIE TEATRALĂ: „5 ACTE DE DRAGOSTE”; Decernarea titlului și cetățeniei de oltean permanent actorului EUGEN CRISTEA.
Orele 20,00 – 21,00 (Parcul Tineretului): CONCERT LA SCENĂ: LORA & BAND FOLK.
Prezentator: NAE ALEXANDRU.
Orele 21,00 – 22,00 (Parcul Tineretului): RECITAL ELENA GHEORGHE & BAND. Prezentator: NAE ALEXANDRU.

DUMINICĂ – 1 octombrie 2023
Orele 10,10 – 22,00 (Parcul Tineretului):
Mustăria „La Căţaua Leşinată“ – Tarafuri şi ansamblurile invitate;
Târgul meşterilor populari;
Târgul Bucătăria tradiţională românească.
Orele 13,00 – 14,00 (Galeria Artis a Muzeului Județean Olt): EXPOZIȚIE REALIZATĂ DE ARTISTUL LUCIAN DOBÎRTĂ.
Orele 17,17 – 22,00 (Parcul Tineretului): Actriţe la călcat struguri. Birourile Mobile de Paşapoarte: (Se aplică Moaca pe Paşaportul de Oltean) – în birourile amenajate (Marian Avramescu, Leonte Năstase, Gogu Neagoe, Cătălin Mihalache).
Orele 18,00 – 20,00 (Parcul Tineretului): SPECTACOL SUSȚINUT DE ANSAMBLURILE ETNIILOR INVITATE (LIPOVENI, TURCI, BULGARI, GRECI, RUȘI, NEMȚI, SÂRBI, ROMI). Prezentator: NAE ALEXANDRU.
Orele 20,00 – 21,00 (Parcul Tineretului): CONCERT LA SCENĂ SUSȚINUT DE TRUPA AZUR & NELU VLAD.
Prezentator: Nae ALEXANDRU.
Orele 21,00 – 22,00 (Parcul Tineretului): CONCERT MUZICĂ: RECITAL SUSȚINUT DE SOLISTA ANDRA.
Prezentator: Nae ALEXANDRU.
Orele 22,00 trecute fix: ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI.