De ce nu funcționează Alianța PSD-PNL, la Olt. Ciolacu: „Conducem două partide foarte orgolioase”

Președintele PSD Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderul PNL, au fost întrebați marți, 19 decembrie, la vizita pe care au făcut-o pe Drumul Expres Craiova-Pitești, la nodul de la Valea Mare, de ce Alianța nu funcționează și la nivelul județului Olt. În timp ce la nivel central există o colaborare între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, cei doi defilând împreună la toate evenimentele importante din țară, în Olt, tensiunile între liderii PSD și PNL sunt la cote ridicate. Social-democrații olteni îi acuză pe liberali că generează permanent scandaluri, care fac o imagine negativă județului, scopul fiind acela de a câștiga capital politic.

Premierul Marcel Ciolacu a invocat orgoliul celor două filiale județene PSD-PNL, spunând că la nivel central acesta a fost depășit.

„Economia are nevoie de stabilitate politică. Atât eu, cât și domnul președinte conducem două partide foarte orgolioase de fel, cu istoric în ceea ce privește orgoliul. Eu și cu domnul președinte, amândoi, am găsit capacitatea de a depăși orgoliile. Sunt ferm convins că puterea bunului exemplu, încet-încet, va fi urmată și de către colegii noștri”, a spus liderul social democrat marți, 19 decembrie.

De cealaltă parte, liberalul Nicolae Ciucă a vorbit despre responsabilitatea guvernării și de colaborarea PSD-PNL la nivelul deciziilor guvernamentale, spunând că aceasta trebuie să se extindă și către filialele județene. Totodată, acesta a precizat că este important ca fiecare partid să-și susțină proiectele și programele.

„Aceste aspecte au loc la nivelul filialelor, în fiecare județ. Trebuie să spunem că este absolut nevoie ca cele două partide să-și continue responsabilitatea guvernării, pentru că este cel mai important lucru, nu doar pentru închiderea anul 2023, ci și pentru proiecția anului 2024, cu toate aspectele de complexitate generate de alegeri, nu doar în România, ci și în Europa și la nivelul lumii. Stăteam de vorbă cu un analist care îmi spunea că 2024 va fi anul în care vor avea loc cele mai multe scrutine electorale din istoria lumii, de când se măsoară. Deci, va fi un an cât se poate de complicat. Cred că dincolo de animozitățile la nivel local, important este să avem acest grad de civilizație, să putem să stăm la masă, să putem să discutăm, să putem argumenta, să venim cu soluții, pentru că oamenii, cetățenii sunt foarte puțini cei care se bucură de dialogul acesta contondent. Oamenii așteaptă de la noi responsabilitate, seriozitate, echilibru și împreună cu domnul prim-ministru, așa cum am discutat, suntem împreună la activitățile care fac cu adevărat relevante deciziile la guvernare, deciziile politice în Parlament și suntem convinși că această atitudine trebuie să reverbereze și la nivelul filialelor. Ce se va întâmpla în anul 2024? Sigur, va fi un an electoral, politic, va trebui să ne susținem fiecare propriile proiecte și programe, este o chestiune în care nu putem să contopim Dreapta cu Stânga pentru un moment anume. Sunt proiecte pe care fiecare partid trebuie să și le susțină. A fost o discuție pe care am avut-o cu domnul prim-ministru, vom discuta în continuare, nu trebuie să lăsăm lucrurile să se separe, să rupă tot ceea ce avem în responsabilitate”, a spus Ciucă, la Valea Mare.

Deputatul Gigel Știrbu, președintele interimar al PNL Olt, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că nu are nicio Alianță cu PSD, la nivelul județului Olt, și caută să coalizeze în jurul său toate partidele de dreapta.