Managerul Spitalului Slatina: „Nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei și blocarea liftului”

Managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Angela Nicolae, a explicat pe larg incidentul petrecut sâmbătă, 16 decembrie, în timpul transportului unei paciente de 81 de ani de pe Secția Neurologie către Terapie Intensivă. În urma verificărilor efectuate, liftul a rămas în funcțiune, pentru că nu au fost constatate probleme tehnice, iar medicii legiști au stabilit că nu există relație de cauzalitate între decesul pacientei și blocarea liftului.

Conducerea unității medicale a explicat că liftul s-a blocat între etaje, pacienta intrând în stop cardiorespirator.

„S-a procedat la transferul pacientei către secția A.T.I., cu liftul, în jurul orei 07:20, pacienta fiind însoțită de echipa constituită conform procedurilor interne, formată din medic neurolog și personal mediu și sanitar auxiliar. În timpul transportului, liftul s-a blocat între etaje, la scurt timp, pacienta intrând în stop cardio-respirator. S-au efectuat imediat manevre de resuscitare de către medicul care însoțea pacienta, manevre care au fost efectuate atât timp cât pacienta s-a aflat în lift, cât și până la accesul în secția A.T.I. În tot acest timp, s-a intervenit cu personalul tehnic din interiorul spitalului pentru a debloca liftul. A fost solicitată și echipa tehnică, care asigură mentenanța liftului, acesta fiind deblocat în jurul orei 08:00.

Pacienta a fost evaluată de către medicul de terapie intensivă, în același timp cu continuarea manevrelor de resucitare, iar la ora 08:05 a fost declarat decesul”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanților Spitalului Slatina, incidentul a fost raportat pe 16 decembrie către ANMCS și Direcția de Sănătate Publică Județeană Olt, care a dispus imediat efectuarea de verificări cu privire la caz, nefiind constatate nereguli.

Ulterior, șeful Serviciului de Anatomie Patologică a anunțat poliția despre acest incident și s-a dispus efectuarea necropsiei de către Serviciul Județean de Medicină Legală.

Liftul rămâne în funcțiune

În urma controalelor efectuate, s-a stabilit ca liftul să rămână în funcțiune, pentru că nu au fost constatate probleme tehnice.

„Unitatea sanitară are contract de mentenanță și service cu prestator de servicii autorizat, iar ultima revizie s-a efectuat în luna noiembrie 2023, când s-a constatat că liftul funcționează în condiții tehnice corespunzătoare. (…) Reprezentanții ISCIR au emis dispoziția de a menține funcționarea liftului, confirmându-se că acesta era și este conform, având toate reviziile la zi, beneficiind de întreținere și exploatare cu personal autorizat. Respectivul proces verbal a constatat și că sunt asigurate instrucțiunile specifice pentru utilizarea ascensoarelor și documentele cuprinzând măsurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi și dereglări”, se mai arată în comunicatul citat.

Nu există relație de cauzalitate între decesul pacientei și blocarea liftului

În urma necropsiei, medicul legist a stabilit că nu există relație de cauzalitate între decesul pacientei și blocarea liftului.

„Nu în ultimul rând, facem precizarea că, potrivit concluziilor preliminare ale necropsiei efectuate de către medicul legist, nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei și blocarea liftului.

Subliniem că tratăm cu toată seriozitatea și responsabilitatea asemenea evenimente și, în consecință,  am dispus constituirea unei comisii care să verifice motivele care au dus la producerea acestui incident regretabil. Respingem ferm acuzațiile de mușamalizare a cazului, iar prin acest comunicat prezentăm toate dovezile că, în această situație, conducerea unității sanitare a acționat transparent, cu bună-credință, respectând procedurile interne și în conformitate cu toate normele legale în vigoare”, a conchis managerul Spitalului Slatina.