ITM Olt a descoperit nereguli la firmele care vând lemn și materiale de construcții

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt a desfășurat, în perioada 18-22 martie, controale la firmele care desfășoară activităţi în domeniile ,,Fabricarea altor produse din minerale nemetalice” – cod CAEN 23 şi ,,Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi a materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare” – cod CAEN 4673, fiind descoperite mai multe nereguli.

Astfel, în domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate zece controale, în urma cărora au fost constatate nouă neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere și a fost aplicată o amendă în valoare de 20.000 lei, unui angajator din municipiul Slatina, pentru primirea la muncă a unei persoane fără a avea încheiat contract individual de muncă.
Potrivit ITM Olt, cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă:
-Nerepartizarea programului de muncă pentru salariaţii cu timp parţial;
-Nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă şi supunerea controlului inspectorilor de muncă a acestei evidenţe;
-Neacordarea sporului pentru munca prestată în zilele de sâmbătă şi duminică;
-Neplata drepturilor salariale la data înscrisă în contractual individual de muncă.

Privind securitatea și sănătatea în muncă, ITM Olt a aplicat 16 avertismente și două amenzi.
„În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 10 controale, în urma cărora au fost constatate 18 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 16 avertismente şi două amenzi în valoare de 12.000 lei. (5.000 lei unui angajator din localitatea Vişina pentru neautorizare ISCIR stivuitor; 7.000 lei unui angajator din municipiul Slatina pentru neevaluare riscuri pentru toate locurile de muncă)”, arată ITM Olt.
Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă:

-Nu au fost efectuate verificările periodice ale instalaţiilor de captare a substanţelor nocive (silice cristalină);

-Instrucţiunea proprie de securitate şi sănătate în muncă nu conţine prevederi referitoare la prelucrarea manuală a pietrei;

-neautorizare ISCIR stivuitor;

-Neevaluare riscuri pentru toate locurile de muncă.

sursa foto: Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Olt/Facebook