Patru persoane lucrau fără contract, la firme din Optași și Pleșoiu

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Olt au identificat, în luna aprilie, patru persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la un angajator din municipiul Bucureşti, punct lucru în localitatea Optaşi – comerţ; 3 persoane la un angajator din localitatea Pleşoiu – construcţii).

Cei doi angajatori care le foloseau le au fost aplicate amenzi în valoare de 80.000 lei.

Totodată, in luna aprilie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 231 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, fiind identificate peste 300 de nereguli.

„Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 308 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual demuncă;neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;neefectuarea controlului medical periodic”, se arată într-un comunicat al ITM Olt.

Astfel, pentru cele mai grave deficiențe, s-au aplicat 126 sancțiuni, din care 115 avertismente și 11 amenzi în valoare totală de 122.500 lei.

sursa foto:Facebook ITM Olt