S-a deschis o nouă fabrică, în Balș. Compania vrea să ajungă la 500 de angajați. „Este un semn că orașul nostru a renăscut și că este pe o cale normală a dezvoltării”


Compania Hengst a deschis miercuri, 15 mai, fabrica din orașul Balș, la inaugurare fiind prezenți ministrul Economiei, Radu Ștefan Oprea, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, primarul orașului Balș, Cătălin Rotea, președintele CJ Olt, Marius Oprescu, cei doi vicepreședinți ai forului județean, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, subprefectul județului, Cosmin Floreanu, senatorul Liviu Voiculescu și deputații Marius Iancu și Florin Albotă. Compania a plecat la drum cu primii 40 de angajați, până la finalul anului vrea să ajungă la 100 de persoane, iar pe termen lung, ministrul Economiei a precizat că ținta este de 500 de salariați.

Prin crearea de noi locuri de muncă, primarul Balșului, Cătălin Rotea, a reușit să bifeze un punct important al mandatului său. Edilul își dorește o colaborare de lungă durată cu această companie.

„Sunt onorat să mă aflu, astăzi, aici. Vreau să mulțumesc pentru prezență și pentru sprijinul acordat domnului ministru Oprea, domnului ministru Barbu, domnului președinte al Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, colegilor mei parlamentari, vicepreședinți ai Consiliului Județean și domnului subprefect și prietenilor de la Hengst. Este o zi foarte mare, este o zi importantă pentru Balș, poate una dintre dintre cele mai importante zile pe care acest oraș le trăiește în ultimii 34 ani de la Revoluție. Pentru că, iată, asistăm astăzi la inaugurarea unei capacități de producție, a uneia dintre cele mai renumite și mai puternice multinaționale din Europa, Hengst Filtration. Este un lucru de care orașul nostru avea nevoie, este un semn că orașul nostru a renăscut și că este pe o cale normală a dezvoltării. Și în același timp, este o dovadă că eu mă țin de cuvânt, pentru că principala mea promisiune făcută acum patru ani a fost că voi acorda sprijin tuturor investitorilor care vor să vină la Balș pentru a crea locuri de muncă. Locurile de muncă au fost principala problemă a acestui oraș și este nevoie de mult mai multe locuri pentru a satisface nevoia pe care acest oraș o are. Eu sunt convins că Hengst Filtrasion va avea o relație de lungă durată, solidă, cordială, transparentă, deschisă și cinstită cu orașul Balș. Și spun asta aducându-mi aminte ceva ce am vorbit cred că în primele videoconferințe, cam acum un an și ceva, când începuseră negocierile. Când prietenul meu, pentru că pot să-i spun așa, Stephan Lackman, mi-a spus că viziunea Hengst nu este să fie a nu știu câta firmă dintr-un mare oraș sau dintr-un mare municipiu, mi-a spus că Hengst vrea să fie principala companie dintr-un orășel mai mic, pentru că ei nu oferă doar locuri de muncă, ei vor să dea dovadă de responsabilitate socială și vor să se implice adânc în nevoile comunității. Și mi-am dat seama atunci, și o să-mi rămână mereu în minte acest lucru, că trebuie să fac tot ceea ce ține de mine pentru a-i convinge și pentru a-i ajuta în decizia lor de a veni al Balș ”, a spus Cătălin Rotea.

Acesta a adăugat că orice companie care își dorește să investească în orașul Balș va beneficia de facilități fiscale.

„Am acordat facilități fiscale și vor beneficia de facilități fiscale, am rezolvat într-un termen aproape record pentru birocrația românească problemele juridice ale terenurilor și am încercat să răspundem cu celeritate la tot ceea ce ne-au solicitat, de natură juridică și administrativă. Și iată că am ajuns astăzi să spunem, cu mare mândrie și cu mare bucurie: Hengst, welcom tu Balș!

Bălșenii sunt oameni harnici, oameni cinstiți, oameni demni, oameni devotați și foarte-foarte primitori, ca toți oltenii de altfel, sau ca toți românii, de altfel, și sunt convins că legătura dintre Hengst și Balș va dura mult timp de acum încolo. Și de asemenea, sunt convins că ziua de astăzi va reprezenta un semn pentru orice companie care vrea să vină să investească în această regiune și orice companie care are planuri noi de dezvoltare trebuie să știe că va găsi în administrația mea locală un partener demn de încredere ”,a adăugat Rotea.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că această companiei își propune ca, în următoarea perioadă, să ajungă la 500 de locuri de muncă, ajutând întreaga comunitate.

„Ați luat o decizie foarte înțeleaptă, cei de la Hengst, de a fi prezenți aici, la Balș. Până la urmă, Balșul este pe coloana vertebrală a industriei auto din România, între Pitești și Craiova, pe infrastructură nouă, într-o zonă foarte dinamică a României. Mai mult decât atât, așa cum arată cifrele statistice publicate astăzi de către Institutul Național de Statistică, România are una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa, 1,8%, spun economiștii, îmi place să citez din The Economist care spune că în următorii 7-8 ani România va avea cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, iar eu, ca inginer, vă spun foarte sincer că nu vreau deloc să-i dezamăgim pe economiști și să avem acest mediu dinamic de afaceri, astfel încât companii ca Hengst să poată să facă profit, să poată să angajeze cât mai mulți oameni. Ca social-democrat, mă uit nu doar la partea de profit, mă uit la faptul că începeți cu 40 de angajați, că veți crește până la sfârșitul anului la 100 de angajați și că vă propuneți ca într-o perioadă foarte scurtă să reușiți să ajungeți undeva la 500 de lucrători aici în Balș, lucru care îl va face foarte fericit pe domnul primar, pentru că bugetul domniei sale va fi mai mare, ceea ce va însemna  că poate să vină cu servicii sociale mai bune pentru toți locuitorii din Balș, inclusiv pentru lucrătorii dumneavoastră de aici de la Hengst”, a spus ministrul Economiei, la Balș.

La eveniment a fost prezent și președintele CJ Olt, Marius Oprescu, care a declarat că investiția este importantă pentru orașul de pe malul Oltețului, localitatea devenind interesantă pentru investitori grație actualei administrații.

„Mă bucur că suntem cu toții, astăzi, aici, la inaugurarea unei investiții importante pentru orașul Balș. Acum patru ani, când Cătălin Rotea și-a preluat mandatul de primar al orașului Balș, și-a propus ca proiectele lui să devină realitate și și-a mai propus ca Balșul să devină un mediu propice marilor investiții. Iată că după patru ani, majoritatea proiectelor lui au devenit realitate, iar mediul propice a fost creat. Și iată, în urma acestor lucruri, este a doua mare investiție care duce la crearea de noi locuri de muncă la Balș, o investiție importantă, o investiție care, pe lângă locuri de muncă și o sustenabilitate a activității economice și a plus-valorii în orașul Balș, mai produce un lucru: produce încredere în administrația publică locală și județeană că putem fi un partener de încredere și de dialog în realizarea marilor investiții în orașul Balș și în județul Olt.

Felicit pe cei de la Hengst că au ales orașul Balș și județul Olt pentru această investiție, îi asigur de sprijinul și susținerea noastră în toate acțiunile pe care le vor întreprinde, care înseamnă dezvoltarea durabilă a comunității noastre. Sunt convins că astăzi nu sărbătorim doar deschiderea acestei fabrici, ci sărbătorim o colaborare frumoasă care, cu siguranță, va aduce plus-valoare comunității noastre. Felicitări și mult succes!”, a spus Marius Oprescu.

Compania produce filtre pentru echipamentele de curățare și scule electrice, fiind reprezentată în 13 țări din lume. Uzina de la Balș va produce, în principal filtre pentru sectorul uz casnic și profesional, adică pentru curățare și scule electrice din sectorul privat și profesional.

Reprezentanții companiei spun că au investit aproximativ opt milioane de euro în Balș, sediul din această localitate fiind condus de directorul general Florin Toma.