Consiliul Județean Olt a predat miercuri, 28 august, primele cinci microbuze electrice pentru transportul elevilor, aceasta fiind prima tranșă din programul care a fost accesat de forul județean prin PNRR. Astfel, elevii din comunele Bobicești, Perieți, Movileni, Fărcașele și Dobrosloveni vor ajunge la școală cu microbuze moderne și prietenoase cu mediul. În total, prin acest proiect, în județul Olt ajung 20 de microbuze electrice.
Investiția s-a ridicat la peste 35 de milioane de lei și este finanțată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, urmând să fie accesat un nou program prin intermediul Fondului de Mediu.
Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că au fost alese comunele care au un număr mare de elevi, ce necesită transportul în interiorul localității, până la unitatea de învățământ.
„Facem un pas important în modernizarea transportului școlar județean. CJ Olt a accesat două programe, unul pe PNRR, și, astăzi, din cele 20 de microbuze electrice, livrăm primele cinci microbuze către cinci primării. Localitățile pe care le-am ales în acest parteneriat sunt după numărul de elevi care au nevoie de transport în interiorul localității. De asemenea, mai avem încă un proiect pe Agenția Fondului de Mediu, vorbim de 15 microbuze hibrid. Împreună, suma este de 50 de milioane de lei pe care o accesăm, 35 de milioane face acest proiect, iar cel pe Fondul de Mediu face 15 milioane. Este un pas important. Cele două proiecte asigură transportul pentru 9.192 de copii. CJ Olt rămâne în continuare unul dintre cei mai importanți parteneri ai localităților, nu doar în transportul elevilor, dar și în celelalte proiecte în care putem fi parteneri. De-a lungul timpului, multe drumuri județene care trec prin localități, i-am avut parteneri pe primarii localităților respective și, în momentul de față, avem câteva drumuri modernizate la standarde europene.
Localitățile care primesc microbuze sunt alese împreună cu ISJ Olt și cu UAT-urile respective, în funcție de numărul de elevi care au nevoie de transport. Din păcate, parcul de transport al elevilor din întreg județul este foarte învechit. (…) Parcul este învechit și căutăm soluții ca toate localitățile să beneficieze, la un moment dat, de microbuze electrice sau hibrid. Și noi trebuie să ne adaptăm normelor de mediu pe care ni le impune Uniunea Europeană. Ar trebui să încercăm să găsim soluții alternative, astfel încât, pe lângă siguranța copiilor, să fim și cu normele de mediu la zi. Toate microbuzele au termen de livrare până în noiembrie, pe acest program. Pe Fondul de Mediu, cele 15 microbuze hibrid suntem în faza de licitație, termenul de depunere a ofertelor fiind 15 septembrie (…) Ne-am fi dorit să luăm microbuze pentru toate localitățile, toate au nevoie de microbuze pentru reînnoirea parcului, dar atât ne-au permis ghidurile și atunci am luat cele 35 de localități cu numărul cel mai mare de elevi, care au nevoie de transport”, a spus președintele CJ Olt, Marius Oprescu.
Acesta a precizat că primăriile și-au luat angajamentele ca fiecare să-și facă stații de încărcare.
Primarul comunei Bobicești, Ilie Chitez, a spus că 230 de elevi din localitate sunt, zilnic, luați cu microbuzul pentru a ajunge la școală.
„Utilitatea lui este destul de mare, având în vedere că, la noi, la Bobicești, școlile s-au comasat și aducem elevii din toate satele, din cele opt sate ale comunei, parcurgem pe zi peste 100 de kilometri cu microbuzele pe care le avem, unul are șase ani, altul are zece ani. Cel de zece ani îl casăm, nu mai putea să facă față. Avem pe PNRR un proiect prin care vom instala stații de încărcare, încă nu este instalată. Avem 270 de copii, 230 sunt beneficiari ai transportului. De la 9 septembrie, ca și în ceilalți ani, transportăm elevii către școală, acum cu microbuz nou”, a spus primarul din comuna Bobicești.
Marius Oprescu a dat asigurări că firma care a câștigat licitația pentru furnizarea microbuzelor va organiza și un instructaj pentru șoferi.