În timp ce unele state au eradicat cancerul de col uterin, România se află pe primul loc ca și cauză de deces. Medic: „Ei au vaccinat tot”. DSP Olt încearcă să-i convingă pe părinți să-și vaccineze, gratuit, copiii împotriva HPV

În timp ce unele state din lume au eradicat cancerul de col uterin, România se află pe primul loc la decesele din cauza acestei maladii. Medicii spun că este singura formă de cancer care poate fi prevenită prin vaccinare. În aceste condiții, DSP Olt a organizat o întâlnire cu medicii și asistenții din unitățile de învățământ pentru a le vorbi copiilor, părinților și profesorilor -diriginți despre beneficiile vaccinării împotriva HPV, virus care stă la baza cancerului de col uterin. Vaccinarea împotriva HPV este gratuită atât pentru fetițe, cât și pentru băieții de până la 18 ani, iar femeile cu vârsta până în 45 de ani beneficiază de o reducere de 50 la sută din costul vaccinului.

Medicul Viorica Meleru, din cadrul DSP Olt, a vorbit despre importanța vaccinării împotriva HPV-ului. Acesta a precizat că situația s-a îmbunătățit în state care au avut o campanie de vaccinare, în schimb România a rămas pe primul loc la incidența acestuit tip de cancer în rândul femeilor.

„La inițiativa Institutului Național de Sănătate Publică, în colaborare cu Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică, derulăm campania de promovare a vaccinării împotriva HPV-ului. S-a plecat de la ideea că acest cancer de col uterin este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare și screening, iar depistate precoce și tratată corespunzător poate fi vindecată. Strategia globală de luptă împotriva cancerului de col uterin a fost inițiată în noiembrie 2020 de către OMS (…) și are ca obiectiv ca până în anul 2030 incidența acestei afecțiuni să scadă la 4 cazuri la 100.000 de locuitori. Dacă la nivelul UE, situația s-a îmbunătățit, cancerul de col uterin ocupând locul 12 ca rată de deces prin cancer și locul11 ca frecvența cancerului la femei, situația în România nu este aceeași. Cancerul de col uterin ocupă locul 3, după cancerul mamar și cancer colo-rectal și locul I ca și cauză de deces prin cancer la nivelul UE. Astfel, avem un curs de instruire cu medicii și asistenții medicali școlari din unitățile de învățământ. Urmărim ca această campanie să se desfășoare și în școli, cu părinții, pentru a fi informați asupra importanței vaccinării  împotriva HPV . În colaborare cu ISJ Olt, s-a conceput o scrisoare către părinți care va fi trimisă în fiecare școală și distribuită profesorilor-diriginți, pentru a ajunge la părinți. Cabinetele au o legătură permanentă cu profesorii, care au legătură cu părinții. Medicii școlari pot participa la lectorate cu părinții sau prin profesorii diriginți. Ne dorim ca acea scrisoare să ajungă la părinți, pentru că decizia aparține părinților”, a declarat medicul Viorica Meleru.

Vaccinul este gratuit pentru fetele și băieții cu vârsta sub 18 ani și poate fi procurat din farmacii, după ce medicul de familie eliberează o rețetă.

„Din septembrie 2023, s-au extins grupele de vârstă, vaccinul este gratuit la grupele de vârstă 11-18 ani. Dacă o persoană de 18 ani se prezintă la medic, poate să obțină cele trei doze cu condiția ca acestea să fie administrate  timp de un an, până la împlinirea vârstei de 19 ani. Este compensat 50 la sută la femeile cu vârsta între 19-45 de ani. Procedura s-a simplificat foarte mult, în sensul că părintele se poate prezenta la medicul de familie, care eliberează o rețetă, vaccinul este procurat din farmacie, după care este administrat corespunzător copilului. Până la 14 ani, se administrează 2 doze, după 14 ani se administrează 3 doze. Ideea este de a face toate cele 3 doze, pentru că o sigură doză nu asigură imunitatea. Infecția naturală nu asigură protecția împotriva infecției ulterioare și nici femeile și nici bărbații nu dobândesc o protecție de durată, dacă au fost infectate cu virus. La băieți s-a introdus vaccinarea împotriva virusului HPV. Băieții sunt purtători sănătoși, la ei mai rar apare simptomatologia, dar și ei pot face diferite forme de cancer, anal, oral. Boala se transmite nu doar prin contat sexual, ci prin piele la piele”, a adăugat medicul Viorica Meleru.

Medicul Marina Dinu (foto), medic specialist Ginecologie, asistent universitar la UMF Craiova, a precizat că România este pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin, anual fiind înregistrate peste 2.000 de decese din cauza acestei maladii. Ginecologul a dat exemplul unor țări care au eradicat acest tip de cancer prin vaccinare.

„HPV este un virus care s-a dovedit clar că este cauza în 99 la sută din cancerele de col. România este pe primul loc în Europa, sunt peste 4.000 de paciente cu cancer de col, anual, și peste 2.000 de decese. Australia este prima țară din lume care, în 2023, a eradicat cancerul de col prin vaccinare. La ei nu mai există. Au vaccinat tot, băieței, fetițe, la ei nu mai există cancer de col. Este prima țară care a intrat în istorie. OMS spune că acest tip de cancer, cancerul de col, este singurul care poate fi prevenit prin vaccinare. Am să prezint, astăzi, două cazuri ale unor paciente în vârstă de 20 de ani, care la această vârstă erau în faza precursoare de apariție a cancerului de col uterin. Adică, dacă acele paciente nu se adresau nouă medicilor, în trei ani se trezeau cu un cancer de col. Am avut cancer de col pe secție chiar și la 25 de ani. Pentru că viața sexuală se începe mult mai devreme, pentru că fumatul, consumul de droguri scad mult imunitatea și HPV-ul este mult mai ușor contactat. Sunt foarte multe tulpini, pentru că, având o viață sexuală foarte dezordonată, ca să zic așa, aceste paciente se trezesc foarte devreme cu leziuni grave spre cancer de col. Putem să prevenim, vaccinându-ne. Cel mai bun exemplu pe care vi l pot da este că eu am o fetiță, care are 12 ani, și pe care am vaccinat-o. Și la băieți este această indicație, pentru că noi, femeile, luăm această infecție de la bărbați. Șansele ca ei să facă cancer testicular, cancer de penis din cauza HPV-ului sunt extrem de mici, comparativ cu noi femeile.  (…) Ei sunt cei care transmit, noi suntem cele care ne infectăm și suntem cele care dezvoltăm ce se poate mai rău, cancer de col, de vulvă, de labii”, a spus medicul Marina Dinu.