Președintele Agrostar, Ștefan Niculae, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Curtea de Apel București a menținut decizia Tribunalului București care l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pe Ștefan Niculae, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe „Agrostar”, dar și pe secretarul instituției Tudor Dorobanțu. Cei doi au fost obligați de instanță să plătească Ministerului Fondurilor Europene suma de 63.855 lei, inculpatului Stefan Niculae fiindu-i confiscată suma de 20.000 euro.

„328/A/În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.pr.pen., admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție cu privire la sentința penală nr. 25/15.01.2020 pronunțată de Tribunalul București Secția I Penală. Desființează, în parte, sentința penală apelată și, rejudecând, în fond: În baza art. 25 alin. 3 C.pr.pen. desființează următoarele înscrisuri: – contractul de închiriere auto nr. 04 AIFS din data de 01.06.2010 încheiat între inculpata Apan Lucia și Agrostar – Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe, precum și actul adițional nr. 1/15.04.2011; procesul-verbal de recepție nr. 06 AIFPS/01.06.2010; mențiunile referitoare la decontarea sumei de 3.870 lei aferente contractului de închiriere nr. 04 AIFS din data de 01.06.2010 cuprinse în cererile de rambursare de la nr. 6/21.07.2020 la nr. 14/30.11.2011 formulate de Agrostar – Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe și înregistrate la D.G. – A.M.P.O.S.D.R.U.

Menține restul dispozițiilor sentinței penale apelate.

În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.pr.pen., respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpații Ștefan Niculae și Dorobanțu Tudor cu privire la sentința penală indicată.

În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., obligă pe inculpații Stefan Niculae și Dorobanțu Tudor la plata sumei de 1.000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în decizia magistraților Curții de Apel București.

Decizia Tribunalului București

În prima instanță, judecătorii Tribunalului București l-au condamnat pe șeful „Agrostar”, Ștefan Niculae, la 2 ani și jumătate de închisoare, pentru trafic de influență, și la 3 ani închisoare, pentru instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete,  în urma cărora au fost obținute fonduri europene.

În urma contopirii pedepselor, magistrații au aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, adică trei ani de închisoare cu suspendare, acesta fiind sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Bucureşti pentru 5 ani.

„Tip solutie: Condamnare fără acord de recunoaştere

Solutia pe scurt: În baza art. 257 alin(1) C.pen. de la 1968, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 C.pen. condamnă pe inculpatul ȘTEFAN NICULAE, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. În baza art. 71 alin. 1 C.pen. de la 1968 aplică inculpatului pedeapsa accesorie prevăzută de art. 64 lit. a teza a II a, b C.pen. pe durata executării pedepsei principale. În baza art. 25 C.pen. de la 1968 raportat la art. 18 ind. 1 din Legea nr. 78/2000(în forma în vigoare la data săvârșirii faptei), cu aplicarea art. 5 C.pen. condamnă pe inculpatul ȘTEFAN NICULAE, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. În baza art. 71 alin. 1 C.pen. de la 1968 aplică inculpatului pedeapsa accesorie prevăzută de art. 64 lit. a teza a II a, b C.pen. pe durata executarii pedepsei principale. În baza art. 33 lit. a C.pen. de la 1968, constată că infracțiunile pentru care inculpatul Ștefan Niculae a fost condamnat prin prezenta au fost săvârșite în concurs real și în baza art. 34 alin(1) lit. b C.pen. de la 1968, contopește pedepsele de 2 ani și 6 luni închisoare și 3 ani închisoare și aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare”, au decis magistrații Tribunalului București.

Secretarul „Agrostar”, Tudor Dorobanțu, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare, dar instanța a suspendat condiţionat executarea pedepsei, pentru 4 ani.

Cea de-a treia persoană din dosar, Apan Lucia, a fost achitată.

Ștefan Niculae a fost acuzat de DNA că, în martie 2013, a pretins și primit de la Tudor Dorobanțu 20.000 euro, lăsând să se creadă că are influență să oprească eventuale controale asupra „Agrostar” cu privire la legalitatea implementării unor proiecte cu fonduri europene.