Doi copii, unul din Drăgănești-Olt și altul din Potcoava, au suferit răni, după ce au dat cu petarde

Polițiștii din cadrul IPJ Olt au finalizat controalele privind obiectele pirotehnice, iar bilanțul acțiunii „Foc de Artificii” a scos la iveală sute de kilograme de materiale confiscate, amenzi și doi copii ce au suferit răni, din cauza nerespectării legislației privind articolele pirotehnic.

Potrivit reprezentanților IPJ Olt, este vorba despre doi copii de 8 și 14 ani, unul din Potcoava, iar celălalt din Drăgănești-Olt care s-au jucat cu petarde. Dacă cel din Potcoava are răni minore, cel din Drăgănești-Olt a suferit arsuri la față și a necesitat îngrijiri medicale de specialitate.

Astfel, în perioada 26 noiembrie 2020 – 8 ianuarie 2021, polițiștii au efectuat acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

În urma verificărilor, au fost întocmite 11 dosare penale și au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale în valoare totală de 15.000 de lei. De asemenea cu ocazia controalelor efectuate, au fost ridicate în vederea confiscării peste 900 de kg de materiale pirotehnice, în valoare de 22.700 de lei.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an.

„Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic”, se arată într-un comunicat al IPJ Olt.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.