Ministrul Educației: „Sistemul hibrid dispare, pentru că nu este eficient”. În scenariul verde, toți elevii, în bănci

Invitat joi seara, 14 ianuarie, la Digi24, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a adus noi clarificări privind deschiderea școlilor începând cu 8 februarie. Cîmpeanu a precizat că elevii din ciclul primar vor fi în bănci chiar și în scenariul roșu. La fel se va întâmpla și cu grădinițele, care își vor redeschide porțile. Cursurile pentru ciclul primar și cele din grădinițe vor fi suspendate doar dacă rata de incidență atinge șase la mia de locuitori.

„Lista cu localitățile va fi făcută public în fiecare zi, cu cele trei scenarii, cel verde – în care absolut toate școlile sunt deschise, cel galben – avem deschise grădinițele, învățământul primar-clasele I-IV și clasele terminale – a VIII-a, a XII-a și a XIII-a și zona roșie în care vor fi deschise grădinițele și clasele I-IV, chiar dacă avem rată de infectare peste trei la mie. Vor fi deschise până la șase rată de infectare – care generează închiderea mai multor activități, deci și a școlilor. Până la șase, chiar și în scenariul roșu, grădinițele și învățământul primar rămâne deschise, cu prezența fizică a elevilor. Pe de o parte, cei din Sănătate au spus că elevii mici sunt mai puțin vulnerabili la acest virus. Pe de altă parte, din perspectiva Educație, cei mici înregistrează cele mai mari dificultăți cu privire la predarea online. La grădiniță și la clasele I-IV este foarte greu să-ți imaginezi o predare online care să mai fie și eficientă”, a spus ministrul Educației.

Cîmpeanu a precizat că se va renunța la sistemul hibrid, iar în scenariul verde toți elevii vor fi în bănci.

„Predarea online generează pierderi inevitabile, sunt pierderi structurale pe care nu le poate evita niciun sistem, oricât de performant ar fi, și pierderi circumstanțiale, dificultăți acces echipament, acces internet, disponibilitate profesori pregătiți. Pierderile sunt neuniforme între rural și urban, între zone care au fost deschise sau nu, sunt pierderi diferite de la un elev la altul. În scenariul galben, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor merge la școală. În decizia de astăzi, funcționare hibrid nu mai există. În scenariul verde merg toți la școală, în scenariul galben merg până la clasa a IV-a, nu merg cei din clasele V, VI, VII, nu merg IX-X, XI, care vor face ore online. Sistemul hibrid dispare, pentru că nu este eficient. Este mult mai simplu și mai clar așa”, a adăugat ministrul.

Acesta a spus că mediile vor fi încheiate cu două note.

„65.000 de elevi sunt în pericol de nu a avea mediile încheiate pe semestrul întâi. Mai degrabă acești elevi nu au intrat la cursuri. În fiecare an, 15.000 elevi aveau an de an mediile neîncheiate, anul acesta sunt 65.000. Astfel, 50.000 de elevi au apărut în plus față de o rată de abandon foarte ridicată. Am dat un Ordin de ministru care prevede că perioadă de patru săptămâni de la revenirea la școală să fie extinsă la opt săptămâni, pentru a avea timp să intervină cu acțiuni de recuperare, de predare sintetică și de recuperare a pierderilor. Pentru a avea timp să facă recuperarea și să încheie situația școlară. Am flexibilizat sistemul de notare, cred că este un lucru bun. Dacă până acum era nevoie de un număr de note echivalent cu numărul orelor pe săptămână la o disciplină, acum am redus la minimum două note. Este posibil să avem nevoie de sesiuni suplimentare pentru Examenele Naționale”, a conchis Cîmpeanu.