Medic de familie, amendat, după ce a programat la vaccinare un primar. Ministerul Sănătății: „Vom investiga când aceste reguli de prioritizare vor fi încălcate”

Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat vineri, 15 ianuarie, că persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au prioritate în cea de a doua etapă a vaccinări. Astfel, oficialii spun că dacă regulile de prioritizare vor fi încălcate, situația va fi investigată.

„Încă nu avem suficiente doze de vaccin pentru toți românii. De aceea este important ca în a doua etapă a vaccinării împotriva COVID-19 să dăm prioritate bunicilor noștri, persoanelor cu boli cronice și lucrătorilor din domenii esențiale. Avem mare încredere că medicii vor programa pentru vaccinare persoanele care chiar au nevoie. Atunci când aceste reguli de prioritizare vor fi încălcate, situația va fi investigată urgent de Ministerul Sănătății”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Astfel, un medic de familie din Călărași a fost amendat cu 5.000 de lei pentru nerespectarea programării categoriei populaționale aferente etapei I de vaccinare împotriva COVID. Medicul a programat la vaccinare primarul comunei Alexandru Odobescu, deși acesta nu intra în categoria persoanelor ce pot primi serul în prima etapă.

„Chiar ieri, Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași a aplicat o amendă contravențională de 5.000 de lei medicului de familie Dr. P. P., conform HG 857 /2011 art. 30 lit. h), pentru „nerespectarea programării categoriei populaționale aferente etapei 1 de vaccinare împotriva COVID-19”. Conform informațiilor puse la dispoziție de Centrul de vaccinare SJU Călărași, din platforma online de vaccinare, reiese că în data de 12.01.2021 ora 12.00, d-nul E. N. (primarul comunei Alexandru Odobescu) figura cu programare în vederea vaccinării, programare realizată online de CMI Dr P. P. La data și ora stabilite conform programării, centrul de vaccinare a efectuat vaccinarea persoanei programate. Medicul care a efectuat programarea online, Dr. P. P., afirmă că programarea s-a efectuat dintr-o eroare de înțelegere a înscrierii persoanelor pe platforma de vaccinare și a perioadelor de înscriere. Deși medicul de familie admite că a primit de la DSP Călărași instrucțiuni cu privire la modalitatea de înscriere, categoriile populaționale admise pentru fiecare etapă, se constată că acesta nu a respectat prevederile Strategiei Naționale de Vaccinare împotriva Covid-19“, se arată în comunicatul citat.