Concursul Național „Călușul Românesc”, în iunie, la Slatina. Va fi organizat și Festivalul „Călușului Oltenesc”

Autoritățile vor organiza în luna iunie două manifestări culturale ce vor aduce în atenția oltenilor tradiționalul dans al călușarilor. Este vorba despre Festivalul „Călușului Oltenesc”, ce a ajuns la cea de a doua ediție, în perioada 12-19 iunie, și Concursul național „Călușul Românesc”, organizat la Slatina, în perioada 22-26 iunie. „Călușul Românesc” a ajuns la cea de a XXII-a ediție, Primăria Slatina urmând să aloce 80.000 de lei pentru organizarea tradiționalului concurs național, ce nu a avut loc în ultimii doi ani, din cauza restricțiilor COVID.

În cadrul Festivalului Concurs „Călușul Românesc” de la Slatina vor fi organizate parade ale portului popular, demonstrații călușărești și spectacole concurs de muzică și dan popular.

În afară de concursul de la Slatina, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor „Adrian Băran”, sub egida Consiliului Județean Olt, vor organiza cea de a doua ediție a Festivalului „Călușului Oltenesc”, de Rusalii, în perioada 12-19 iunie, când cete de copii vor merge în comunele județului unde vor juca călușul.

Directorul Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, Ilie Brăileanu, a explicat cum au fost gândite cele două festivaluri care au în centru călușul, acest dan tradițional ce vine din negura timpului.

„Avem două manifestări diferite, Festivalul Călușului Oltenesc, este la a doua ediție, formatul pe care l-am făcut anul trecut. În Săptămâna Rusaliilor ne-am gândit să ducem călușul la țărână, copiii se duc în localități și joacă în curțile oamenilor. La acest festival participă doar formații din județ. Apoi, la o săptămână, așa cum făceau călușarii, vin la întrecere, vin la concurs, Concursul Național Călușul Românesc este la XXII-a ediție, și va fi organizat în perioada 22-26 iunie, la Slatina”, a spus Brăileanu.

Anul trecut, Festivalul „Călușului Oltenesc” s-a desfășurat în șase centre folclorice din principalele vetre călușărești ale județului Olt, după cum urmează: Vâlcele- la Târgul Săptămânal, Corbu – Școala Buzești, Osica de Sus – la Stadion, Brastavățu – Parc, Pleșoiu – Stadion și Sâmburești – la primărie.

În 2008, dansul ritual al Călușului a fost inclus pe Lista Patrimoniului Cultural material al UNESCO.

foto:arhivă