Programările pentru vaccinarea COVID, blocate în Olt. Medic: „În județ nu mai sunt locuri libere”

Oltenii nu se mai pot programa la vaccinarea împotriva virusului SARS-COV2 în cele cinci fluxuri ce funcționează în Olt.  

Președintele Asociației Medicilor de Familie Olt, medicul Mihai Ungureanu, a precizat că nu mai sunt locuri libere în niciun centru din județ. Doctorul spune că a încercat să programeze pacienții în centre din Gorj, unde aplicația arăta locuri disponibile, însă oamenii au de străbătut un drum lung, dar și aici sunt probleme, pentru că lipsesc dozele pentru rapel, iar medicii nu pot finaliza programările.

„Nu putem să mai programăm pacienții la vaccinare. De exemplu, am încercat să programăm la Novaci, la Tg. Cărbunești, pentru că sunt o mie și ceva de locuri. Am zis să încercăm acolo! Te lasă să pui bifa pe vaccin, apoi, când te duci la rapel, nu îți mai apare ziua. La noi în județ nu mai avem niciun loc liber. Am încercat să-i programez în alte localități, să facă drumul până acolo. O pacientă tânără a reușit să se programeze prin call center. Am intrat pe calculatorul ei și i-am arătat pașii pe care trebuie să-i facă, pentru că este un sistem greoi, dar este complicat să decid eu când să programez pacientul, dacă nu poate merge atunci!? Așa mai bine a intrat direct pacientul și s-a programat. Cum pot ei merge, oamenii trebuie să-și găsească mijloace de transport. Sunt mulți vârstnici care depind de copii, de alte persoane, nu se pot duce cu microbuzul, pentru că le este frică. Pentru județul Olt ce programări s-au făcut, s-au făcut în martie și rapel în aprilie, am reușit să programez la Scornicești, apoi nu s-a mai putut. Cu această situație se confruntă și colegii mei. Am vorbit cu colegi din Constanța. De exemplu, el locuiește în Constanța și s-a programat în Hârșova, la 80 și ceva de kilometri”, a spus medicul Mihai Ungureanu.

Doctorul a precizat că a programat cu greu în jur de 20 de pacienți de pe listele sale în centrul din Scornicești.

„Oamenii vor să se vaccineze. Eu de pe lista mea, am reușit să programez doar câțiva, oamenii au spus că nu pot merge la distanțe așa mari. Eu am programat până în 20 de persoane. Ne dă de furcă acest sistem. Au fost moment când nu a funcționat deloc platforma, nici nu ne lăsa să ne logăm. După ce te logai, îți dădea zero număr de locuri. Dacă găseai locuri, ziua de vaccinare bună, rapelul era blocat. Nu te lasă să finalizezi programarea, ea trebuie să fie făcută complet, atât pentru prima doză, cât și pentru a doua, pentru rapel. Nu sunt locuri disponibile pentru ambele doze, nu te programează”, a adăugat medicul.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a precizat că aplicația permite programări, dacă sunt locuri disponibile pe cele cinci fluxuri de vaccinare existente în județ.

Autoritățile locale au anunțat că din 8 februarie vor fi deschise trei noi fluxuri de vaccinare, două la Colegiul Național „Carol I” de pe strada Strehareț din Slatina și unul în Balș, ce va funcționa la subsolul clădirii Primăriei Balș.