Iacobescu: Se reiau cursurile în toate școlile din Olt. 23 de cadre didactice și 87 de elevi au boli cronice și au cerut ore online. Când pot fi suspendate cursurile

Luni, se reiau cursurile în toate școlile din Olt. S-a renunțat la împărțirea claselor pe grupe, toți elevii fiind fizic în bănci, dacă rata de infectarea cu SARS-COV2 în localitate este sub 1 la mia de locuitori. Din cauza problemelor medicale cronice, 23 de cadre didactice din Olt și 87 de elevi au cerut să facă cursuri online.

Inspectorul general al ISJ Olt, Victor Iacobescu, a precizat că în scenariul roșu, când incidența depășește 3 cazuri la mia de locuitori, vin la cursuri doar elevii din ciclul primar, iar grădinițele rămân deschise.

„De luni, școala va începe față în față, ținând cont că rata de infectare în Olt este sub unu la mia de locuitori. În această situație, atât copiii de de grădiniță, cât și cei din ciclul primar, liceal, postliceal vor începe față în față. În scenariul galben, unde rata de infectare este între 1 și 3 la mia de locuitori vom avea prezență fizică pentru grădinițe, învățământul primar și clasele terminale, clasa a VIII-a și clasele a XII-a și a XIII-a. Acolo unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori, în scenariul roșu, vor veni  doar cei de la grădiniță și ciclul primar. Dacă rata de infectare depășește șase la mia de locuitori, atunci toți elevii vor învăța în online. Să sperăm că acest scenariu nu se va aplica în județul Olt, iar elevii și profesorii vor întâlni față în față, pentru că eficiența este mult mai mare decât în mediul online”, a spus Iacobescu.

Distanța între elevi trebuie să fie de un metru, însă dacă acest lucru nu se poate realiza, pentru că sunt clase în special în mediul urban care depășesc 30 de elevi, se va asigura distanța maximă posibilă, inclusiv prin reamenajarea mobilierului.

Trebuie să se stabilească circuitele funcționale, asigurarea materialelor de curățenie și igienă, asigurarea unui stoc de rezervă pentru elevi și profesori. Aerisirea claselor se va face în pauze, dar și înainte de începerea cursurilor.

Când sunt suspendate cursurile

Dacă apare un caz confirmat într-o clasă de învățământ primar, cursurile sunt suspendate pentru 14 zile. La fel se va întâmpla și la grădiniță. Cursurile pentru elevii mai mari sunt suspendate doar dacă sunt două infectări în clasă.

„În cazul în care apare o îmbolnăvire sau mai multe, ISJ Olt avizează propunerea CA al unității de învățământ și înaintează spre aprobare Comitetului Județean pentru Situații de Urgență scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, ținând cont și de rata de infectare pentru fiecare localitate. La apariția unui caz confirmat cu SARS -COV2 într-o grupă preșcolară sau clasă de învățământ primar, se suspendă cursurile grupei sau clasei pentru 14 zile. Elevii din schimbul următor își desfășoară cursurile, după dezinfectarea sălii. La învățământul gimnazial, liceal sau post liceal suspendarea cursurilor se face la apariția a două cazuri, tot pentru 14 zile. Dacă se îmbolnăvește un cadru didactic, are obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP-ul. În urma anchetei se stabilește care sunt contacții direcți și se va decide dacă se impune carantinarea”, a mai spus șeful ISJ Olt.

Profesorii și elevii care sunt diagnosticați cu boli cronice au posibilitatea să facă cursuri online. În cazul profesorilor cu diabet sau cu alte boli cronice aceștia vor organiza sesiuni online, după ce elevii termină cursurile fizic. Potrivit inspectorului general, la nivelul județului 23 de cadre didactice și 87 de elevi au solicitat cursuri online de frică ca infectarea cu virusul SARS-COV2 suprapusă peste bolile deja existente să nu le agraveze sănătatea.

Dacă vom avea profesori și elevi, membri de familie ai acestora, dar trebuie să aibă un document prin care se demonstreze bolile de care suferă, cum ar fi diabet sau imunitatea deficitară, atunci vor face ore online. Dacă este vorba despre un profesor, acesta va stabili, în principiu, să-și facă orele după terminarea cursurilor elevilor. În cazul preșcolarilor și a elevilor care au obezitate, diabet tip I, boli inflamatorii , boli rare, boli autoimune, dizabilități, aici este nevoie de avizul și recomandările medicilor și pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Preșcolarii sau elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc pot să nu se prezinte fizic la școală la recomandarea medicului. Până acum avem 23 de cadre didactice, 87 de elevi și 37 de aparținători, toți cu certificate medicale”, a  conchis Iacobescu.