Ca să nu se acumuleze concentrații mari de oxigen, se deschid geamurile pe Secția ATI de la Spitalul Slatina. Oprescu, despre sistemul anti foc: „Suntem în procedură de achiziție”

După explozia din Secția ATI de la Piatra Neamț, autoritățile au impus noi reguli pentru secțiile COVID în care se lucrează cu cantități mari de oxigen. Astfel, pentru a nu se acumula cantități mari de oxigen pe Secția ATI de la Spitalul Județean de Urgență Slatina se deschid larg geamurile din două în două ore. Totodată, a fost demarată procedura de achiziție a unor dispozitive care să detecteze acumulările mari de oxigen sau fum din saloanele unde pacienții confirmați cu SARS-COV2 primesc cantități mari de oxigen.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că se așteaptă aprobarea Bugetului, pentru a fi achiziționate aceste dispozitive care ar preveni eventuale incendii sau explozii. Până la achiziția și montarea acestor dispozitive, se deschid geamurile, din două în două ore, așa cum prevăd normele Ministerului Sănătății.

„Din două în două ore se aerisește, pentru că nu există detector pentru concentrațiile de oxigen. Noi suntem în procedură de achiziție dar, așa cum v-am spus,  pentru investițiile noi trebuie să avem Buget aprobat. Noi am identificat pentru ATI ceea ce trebuie să facem, astfel încât să avem funcțional un sistem anti foc în acele saloane care permit paturi de ATI. În momentul de față, nu putem să facem achiziția acelor dispozitive până nu avem bugetul funcțional. Până atunci, procedurile sunt clare și sunt trimise de Ministerul Sănătății, precum deschiderea geamurilor. Oricum, procedura Ministerului Sănătății presupune prevenția, să nu ajungi ca acele instalații să pornească. Acele instalații conțin un praf care nu este toxic pentru persoanele aflate în salon, dar atunci când în salon este fum peste o anumită intensitate sau foc ele pornesc. Deschiderea geamurilor este o procedură stabilită de Ministerul Sănătății, oricum ca prevenție va fi folosită și după instalarea dispozitivelor. Aceste sistemele vor funcționa în toate saloanele unde avem oameni țintuiți la pat”, a spus Oprescu.