Senatorul Liviu Voiculescu, după ce Camera Deputaților a desființat Secția Specială: „Vom vota la fel și la Senat”

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 24 martie, proiectul de lege privind desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cu 171 de voturi „pentru” și 136 „contra”. Legea trebuie însă să treacă și prin Senat, care este for decizional.

Senatorul de Olt, Liviu Voiculescu, a precizat că parlamentarii de dreapta trebuie să se țină de cuvânt și să desființeze această Secție Specială.

„Desființarea Secției Speciale a fost votată de PNL, alături de aliații din coaliția de dreapta. Vom vota la fel și la Senat. Le-am promis românilor desființarea Secției Speciale și ne vom ține de cuvânt. Secția Specială a fost înființată de către PSD pentru a ”curăța” dosarele lui Liviu Dragnea și pentru a deschide dosare penale împotriva magistraţilor care se ocupau de dosare de corupţie. La Secția Specială sunt 6.000 dosare nesoluționate. Structura a fost total ineficientă: în toată activitatea sa nu a dus niciun dosar până la capăt, nicio condamnare nu s-a dat pe baza unui dosar făcut de această secție specială. Dosarele cu magistrați ale Secției Speciale vor fi redistribuite către parchetele competente”, a spus senatorul Liviu Voiculescu.

Proiectul de lege are ca obiect desfiinţarea SIIJ din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilindu-se o serie de măsuri tranzitorii.

Potrivit unui amendament, judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu doar cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Membrii Comisiei juridice au respins toate amendamentele depuse de PSD referitoare la eliminarea textelor din proiect.