11 copii din Olt, de 16-17 ani, își ajută familiile cu bani, fiind încadrați în muncă. Lucrează în construcții, în magazine și restaurante

Adrian (n. red- nu este numele real pentru a proteja minorul) este un băiat de 16 ani ce lucrează pentru unul dintre cei mai mari constructori din Olt. Stă pe o uliță la ieșirea din Slatina dinspre Curtișoara. Este firav, modest și vorbește puțin. Are condiții modeste acasă și muncește zi de zi, ajutându-și familia cu bani. Are contract de muncă, după ce tatăl său a dat semnătură. Școala este într-un plan secund, aproape că nici nu există pentru minor, care este prins în acest vârtej de a-și asigura traiul zilnic, alături de familie. Este unul dintre puținii minori din Olt cu contract de muncă, mulți alții lucrând la negru în agricultură sau în alte domenii unde forța de muncă este greu de găsit.

Potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, la solicitarea stirideolt.ro, în județul Olt sunt 11 contracte de muncă pentru salariați cu vârste cuprinse între 14-17 ani. De fapt, în Olt patru salariați au 16 ani, iar șapte au 17 ani.

Astfel, trei lucrează în construcții, doi în comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzarea predominat de produse nealimentare, doi în restaurante, doi fac alte activități recreative și distractive, un salariat este intermediar în comerțul cu diverse produse, iar un altul se ocupă de administrarea unor pagini web și activități conexe.

Potrivit autorităților, din cele 11, opt sunt contracte de perioadă determinată, iar trei pe perioadă nedeterminată.

La nivel național, sunt 2.190 de salariați a căror vârstă este cuprinsă între 14-17 ani.

Ce spune legislația privind încadrarea în muncă a minorilor

Persoana fizică dobândește capacitatea de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă. Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitată sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională. Încadrarea în muncă în locurile de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani.

Timpul de muncă pentru minori:

-durata timpului de muncă este de șase ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână;

-tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară;

-tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă de noapte;

-tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate;

-tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare;

Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

În plus, copilul poate presta activități remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și de modeling în baza unor contracte încheiate între organizator și părinți și direct cu acesta, în cazul în care minorul a împlinit 14 ani, cu încuviințarea prealabilă a părinților sau reprezentantului legal.

foto: arhivă.