Percheziții în Slatina. Dosarul vizează persoane și firme ce ar fi consemnat în fals că au colectat și reciclat 38 de milioane de kilograme de deșeuri

24 de percheziții domiciliare au avut loc, în această dimineață, în București și în județele Călărași, Dolj, Ilfov, Prahova, Timiș și Olt.

Potrivit unui comunicat al Poliției Române, dosarul vizează persoane și firme bănuite că ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje. În județul Olt, în acest dosar a avut loc o singură percheziție, în Slatina. Potrivit unor surse, persoana vizată este fostul viceprimar al Slatinei, Gabriel Diaconu.

„De asemenea, sunt efectuate activități de ridicare înscrisuri de la 15 societăți comerciale și instituții publice, într-un dosar penal de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare a banilor de către persoane implicate în operațiuni fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu. În cauză, vor fi puse în aplicare mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, care vor fi conduse la sediul poliției în vederea audierii”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Oamenii legii au stabilit că faptele au avut loc în perioada 2019-2020, prejudiciul estimat ridicându-se la aproape 25 de milioane de lei.

„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși, patru persoane ar fi furnizat unor organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei. În scopul creării aparenței cu privire la desfășurarea activității de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje prin intermediul societăților comerciale coordonate de cele 4 persoane bănuite, ar fi fost înregistrate în evidența contabilă a altor două societăți comerciale achiziții fictive pentru 12.951.000 kg. de sort agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deșeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influențând cuantumul obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăți”, mai arată sursa citată.