VIDEO. Pompierii olteni, controale în bisericile din Slatina, Caracal și Drăgănești-Olt. Ce nereguli au fost descoperite

Specialiștii ISU Olt au desfășurat, în această perioadă, acţiuni de control în lăcaşuri de cult din Slatina, Caracal și Drăgănești-Olt, astfel încât slujbele religioase, din perioada Sărbătorilor Pascale, să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.

Pe timpul controalelor pompierii au verificat dacă sunt asigurate următoarele măsuri: stabilirea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor, cu accent pe utilizarea focului deschis, evacuarea persoanelor participante la slujbele religioase și menţinerea accesului liber pe căile de intervenţie; limitarea accesului credincioşilor în lăcaşurile de cult, până la capacitatea normată şi menţinerea uşilor de pe căile de acces şi evacuare în poziţie deschisă; verificarea existenţei mijloacelor iniţiale de stingere şi instruirea personalului pentru cunoaşterea modului de funcţionare a stingătoarelor, a mijloacelor tehnice P.S.I. şi a posibilităţilor de alimentare cu apă în caz de incendiu; stabilirea modalităţilor de alertare operativă a forţelor de intervenţie.

Pricipalele nereguli constatate au fost: exploatarea instalațiilor electrice cu improvizații, nu au fost stabilite măsurile de apărare împotriva incendiilor, în perioadele în care activitatea normală este întreruptă, stingătoarele nu au fost verificate, conform normelor în vigoare.

„Recomandăm enoriașilor să nu blocheze cu autoturismele căile de acces, să utilizeze cu atenție lumânările, să nu le amplaseze în apropierea materialelor ușor combustibile, iar după încheierea slujbei să nu lase lumânările și candelele, aprinse, nesupravegheate”, se arată într-un comunicat al ISU Olt.  

În Noaptea de  Înviere, pompierii din cadrul Detașamentului Slatina și Gărzii Osica de Sus vor fi prezenţi, cu forțe și mijloace, la Mănăstirea Clocociov și Catedrala Episcopală din Slatina și Mănăstirea Brâncoveni.

În perioada Sărbătorilor Pascale, peste 100  de pompieri, cu mijloace specifice de intervenție, se vor afla zilnic în dispozitiv, pentru gestionarea eventualelor situații de urgență care se pot produce la nivelul județului Olt. În funcție de situația operativă, numărul acestora poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.