Festivalul „Călușului Oltenesc”, în șase comune din județ, în Săptămâna Rusaliilor. Ilie Brăileanu: „Ducem călușul la origini, la țărână”

Consiliul Județean Olt, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina organizează, în perioada 20 -27 iunie, Festivalul „Călușului Oltenesc”. Ionuț Ivan, vicepreședintele CJ Olt, Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina, Viorel Pintea, directorul CJCA Olt, dar și trei mari vătafi din trei vetre folclorice călușărești reprezentative pentru Olt, respectiv Marian Stănescu – Câmpia Boianului, George Ghiță a lu’ Porumbelu’ – Valea Oltețului și Marin Scarlat – Valea Cotmenei au vorbit, vineri, 18 iunie, în Sala Europa de la CJ Olt, despre importanța acestui dans ce vine din negura timpului, fiind anunțat programul evenimentului lansat în acest an.

Astfel,  Festivalul „Călușului Oltenesc” se va desfășura, în Săptămâna Rusaliilor, în șase centre folclorice din principalele vetre călușărești ale județului Olt, după cum urmează: Vâlcele la Târgul Săptămânal, Corbu – Școala Buzești, Osica de Sus – la Stadion, Brastavățu – Parc, Pleșoiu – Stadion și Sâmburești – la primărie.

Vor fi spectacole extraordinare cu ansambluri folclorice participante, dar și cu dansatorii și orchestra „Doina Oltului”, orchestră care îi va acompania în recitaluri pe artiști ai ansamblului profesionist din Slatina, precum Maria Ghinea, Neta Soare, Vasilica Dinu, Cătălin Bărbulescu, Carmen Budulan, Sorina Dinu, Dorina Mete, Ștefan Constantin, Marian Toma, Victorița Cică, Gabriel Zăvoeanu, Ștefania Strejescu, Daniel Roșoga, Florica Chircă, Marinela Dobrițoiu, Ion Crețeanu, Mădălina Drăgan și Ileana Lăceanu.

Cete de călușari vor merge în curților mai multor gospodari din cele șase localități și vor juca călușul.

Vicepreședintele CJ Olt, Ionuț Ivan, a precizat că este un festival de anvergură care va arăta frumusețea acestui dans.

„Este un festival de anvergură care va arată frumusețea Călușului românesc și cea a portului popular. Le mulțumesc tuturor celor care se ocupă de promovarea acestui minunat dans popular românesc pe care îl moștenim de la străbunii noștri. Îi asigur de tot sprijinul instituției pe care o reprezint”, a spus Ivan.

Directorul Palatului Copiilor Slatina, Ilie Brăileanu, a precizat că de acest proiect vor beneficia 30.000 de persoane. Acesta a subliniat că miraculosul dans ajunge în sate, acolo unde a și luat naștere.

„Acest miraculos dans, călușul, este în inimile tuturor oltenilor și în mod special al autorităților locale și județne pentru că ne amintim de evenimentele care au fost coordonate de CJ Olt în ultimii ani. Vreau să mulțumesc în mod special președintelului CJ Olt, Marius Oprescu, pentru că ne-a sprijinit, deși avem un buget de austeritate, să găsim fondurile necesare lansării unui nou proiect. A apărut acest nou festival dedicat călușului. El se va desfășura în perioada 20 – 27 iunie, chiar în Săptămâna Rusaliilor. Vom debuta la Vâlcele, pe 20 iunie, pe 21 la Corbu, pe 23 la Osica de Sus, pe 25 la Brastavățu, pe 26 la Pleșoiu și o să încheiem la Sâmburești, pe 27 iunie. Vor fi beneficiari, direcți și indirecți, în jur de 30.000 de persoane. Este inedit pentru această manifestare că în fiecare sat din localitățile desemnate va fi câte o formație de călușari care va juca acest dans în curțile gospodarilor. Sunt deja nominalizate gospodăriile sătenilor, facem ceea ce ne cer tradițiile, să ducem călușul acolo la origini, la țărână”, a declarat Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina.

Directorul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, Viorel Pintea, a precizat că Festivalul „Călușului Oltenesc” este un act de cultură autentic.

„Ca noutate la acest proiect organizat de CJ Olt, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor «Adrian Băran», constă în structura acestui proiect, care se referă la materia călușului. Știm că este o valoare imaterială a națiunii române, ce se află în patrimoniul UNESCO. Călușul a ajuns un brand în România, este reprezentativ pentru noi. După o perioadă de stagnare a vieții culturale artistice, ne facem prezenți și văzuți printr-un act de cultură autentic. Proiectul se desfășoară pe centre zonale de coordonare în care, împreună cu autoritățile locale, vom avea toată responsabilitatea în respectarea filonului  artistic autentic cultural. Festivalul «Călușului Oltenesc» este la prima ediție, este un proiect îndrăzneț. Vom asigura pentru cetele călușari mijlocele de transport, o gustare”, a declarat Viorel Pintea.

Consiliul Județean Olt alocă aproximativ 65.000 de lei pentru organizarea și desfășurarea Festivalului „Călușului Oltenesc”, la care vor participa peste 30 de formații de călușari.