ITM Olt, controale în timpul caniculei. Angajații trebuie să primească până la patru litri de apă, să aibă acces la duș și să reducă intensitatea activităților fizice

ITM Olt începe de mâine, 24 iunie, controalele privind respectarea legislației în contextul în care temperaturile vor depăși 37 de grade Celsius, fiind vizate, cu prioritate, activitățile desfășurate în spații deschise.

„Având în vedere că în perioada imediat următoare sunt anunțate temperaturi caniculare, ce depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare pot fi echivalate cu acest nivel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt anunță angajatorii că au obligația, în conformitate cu prevederile OUG nr.99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, să asigure condițiile minime”, se arată într-un comunicat al ITM Olt.

Astfel, în timpul caniculei, firmele trebuie să asigure angajaților următoarele condiții:

A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

a) reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;

b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri de persoană pe schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile sus menționate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după ora 17,00;

c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Potrivit ITM Olt, nerespectarea prevederilor legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.