Ministrul Turcan: „Am discutat la Casa Județeană de Pensii Olt, sunt 8.000 de dosare digitalizate din aproximativ 101 mii. Personalul va fi suplimentat”

Prezent marți, 29 iunie, la Slatina, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut o întâlnire și cu reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt. Turcan a precizat că, la nivelul județului, 8.000 de dosare au fost deja introduse în sistemul digital. Pentru amplificarea procesului digitalizării, personalul caselor județene de pensii va fi suplimentat.

„Am discutat și cu conducerea Casei Județene de Pensii Olt, aici digitalizarea dosarelor de pensii este în parametri naționali. Avem deja 8.000 de dosare digitalizate din aproximativ 101 mii, suntem în grafic. Deja am pregătit Ordonanța de urgență și sperăm să intre pe ordinea de zi suplimentară în ședința de guvern de astăzi prin care, pe o perioadă de două luni, să suplimentăm personalul caselor județene de pensii, astfel încât să amplificăm procesul digitalizării. Finanțarea suplimentării personalului este asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru a rămâne în graficul asumat”, a spus ministrul, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o la Prefectura Olt.

Totodată, oficialul a vorbit despre inechitățile din sistemul public de pensii.

„Suntem la 30 de ani de la Revoluție, dacă te uiți la trei mari sisteme publice, poți să pui degetul pe rană, și să spui că statul român a făcut prea puțin, mă refer la sistemul public de pensii, la sistemul public de salarizare și sistemul de asistență socială. Sistemul de pensii este marcat de inechități, de rupere de taxă de contributivitate, de facilități pentru diferite categorii de beneficiari pentru pensii speciale, pe fond, cheltuieli care se  acumulează. Niciodată în România nu se va pune problema să nu se plătească pensiile, însă vom ajunge ca deficitul la sistemul de pensii să fie atât de mare încât va fi nevoie să transferăm bani de la bugetul de stat din taxe și impozite, bani pe care dacă nu îi ai, trebuie să te împrumuți. Vreau să mai clarific un lucru… Acest Guvern va elimina inechitățile generate de pensiile speciale. Este un lucru pe care ni-l asumăm, Atunci când vom avea legile pregătite până în ultimul detaliu, astfel încât să fie și constituționale, le vom prezenta public”, a adăugat Turcan.