VIDEO. Un fermier din Olt a desființat un hectar cu vinete, după ce prețul s-a prăbușit: „Anul trecut vindeam cu 3,8 lei kilogramul, acum este 1,5 lei”

Fermierii din Olt sunt debusolați, după ce își vând legumele de la poarta fermelor la prețuri de nimic. Aceștia spun că mâna de lucru s-a scumpit foarte mult, iar toate prețurile materialelor pentru construcția și întreținerea solariilor, precum țeava de fier sau folia, s-au triplat, în doar câteva luni.

Convins că vinetele de pe un hectar vor fi vândute sub prețul de producție, un fermier din comuna Grădinari, județul Olt, a întors aproape un hectar, la finalul săptămânii trecute. A desființat cultura, intrând cu tractorul peste plantele de care se ocupa de câteva luni.

Semințele de vinete au fost puse în solarii în februarie și îngrijite cu costuri foarte mari, ținând cont că a fost o primăvară rece. Ulterior, plantele au fost puse în câmp, iar cultura mai trebuia întreținută mai bine de o lună până când fermierul culegea primele vinete.

Legumicultorul oltean spune că prețul kilogramului de vinete este mult sub cel de anul trecut și nu acoperă nici costul de producție.

„Nu reușeam să încasez ce investeam de aici încolo. Această cultură de vinete a fost înființată în a doua jumătate a lunii mai, dar la răsaduri am lucrat din februarie. A fost nevoie de încălzire, pentru că a fost o primăvară foarte rece, tunuri pe gaz, sobe pe ulei, aeroterme. Kilogramul de vinete este acum 1,5 lei, este exact prețul de producție. Ardeiul gras este 1,5 lei pe kilogram, este sub costul de producție. Sunt culturi mai puțin productive, foarte scumpe ca întreținere. Oamenii nu vor să mai vină la lucru cu 120 de lei pe zi, echipa mea de oameni vine fragmentată, stau pe la vii că este mai umbră, nu prea vor să mai vină la muncă. Totul s-a scumpit, îngrășămintele s-au dublat, țeava pentru solarii s-a triplat, folia a crescut cu 70 la sută, prețul legumelor noastre s-a înjumătățit. Anul trecut vindeam cu 3,8 lei în perioada aceasta vinetele, en-gros, de acasă. Și a ținut vreo două săptămâni prețul acesta, apoi a ajuns la 3,5 lei, am încheiat vânata de solar pe 2,8 lei, în noiembrie. A avut un preț bun, am ieșit bine cu ea. Anul trecut ziceam că se putea și mai bine, dar la 1,5 lei anul acesta este dezastru”, a spus Mihai Chesnoiu, fermier din Grădinari.

Pentru că nu va scoate mare lucru din recoltele din acest an, fermierul oltean va apela la bănci, încercând astfel să aibă continuitate.

„Anul trecut, am apucat și am achitat o bună parte din creditele de la bănci, că am făcut structura solariilor cu credite la bănci, probabil că în toamnă, ca să continui, o să apelez din nou la bănci. Nu avem ce face…Cine vrea să meargă mai departe, cam asta este soluția”, a adăugat Chesnoiu.

În piața de la Matca, luni, 5 iulie, prețurile erau următoarele: tomate –între 1,4 lei și 2 lei pe kilogram, castraveți – între 1 leu și 1,3 lei, ardei gras galben între 1,7 lei-2 lei kilogramul, varză între 0,60 lei și 0,70 bani, ardei iute între 2 lei-2,5 lei, păstăi fasole între 5 lei și 6 lei, conopidă între 2,5 lei și 3 lei, ardei gras roșu între 8 lei -9 lei kilogramul, ardei kapia între 6 lei-7 lei kilogramul, vinete între 2,3 lei-2,5 lei kilogramul.

 

video: Mihai Chesnoiu