ANSVSA somează comercianții și distribuitorii de înghețată să retragă loturile în care a fost depistat oxidul de etilenă

ANSVSA a somat comercianții și distribuitorii de înghețată să retragă de pe piață loturile în care a fost depistată prezența oxidului de etilenă peste limitele legale admise. Mai mult de atât, autoritățile menționează că amenda este cuprinsă între 30.000-40.000 lei și se poate merge până la suspendarea activității unității respective.

„În atenția distribuitorilor și comercianților de înghețată: retrageți toate sortimente de înghețată din loturile în care a fost depistată prezența oxidului de etilenă peste limitele legale admise! Nerespectarea legislației în vigoare se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 30.000 și 40.000 de lei și poate ajunge până la suspendarea temporară a activității unității respective. Operatorii economici care au comercializat către consumatorul final înghețată din loturile pentru care s-a stabilit măsura de Retragere/Rechemare au obligația să afișeze la loc vizibil în magazin anunțul de rechemare, care să cuprindă toate datele de identificare ale produsului (poza, nr. lot, termenul de valabilitate)”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Instituția atenționează cetățenii să nu consume produsele supuse procedurii de rechemare și să le distrugă sau să le returneze în magazinul de unde le-au achiziționat.

Începând din 22 iulie, ANSVSA a lansat mai multe alerte alimentare, prin care loturi întregi de înghețată sau desert cu miez de bezea trebuie să nu ajungă pe mesele consumatorilor și să fie retrase de la comercializare. Ultima alertă este din 2 august 2021.

Lista cu produsele și loturile în care a fost depistată prezența oxidului de etilenă poate fi consultată aici: http://www.ansvsa.ro/informatii-pentru-public/produse-rechemateretrase/

sursa foto: captură ANSVSA