Ce simptome a prezentat olteanca diagnosticată cu infecția West Nile. Recomandările DSP Olt pentru populație

O femei de 48 de ani, din județul Olt, fără alte boli asociate, a fost diagnosticată cu infecția West Nile. Olteanca a prezentat primele simptome pe 28 iulie, iar pe 30 iulie a fost internată în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Slatina.

Potrivit DSP Olt, femeia a prezentat febră, cefalee, greață, vărsături, înțepenirea cefei, dureri abdominale intense. Pe 4 august au fost prelevate primele probe, iar buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, emis de Institutul Cantacuzino București, a venit pe 6 august. În această zi, pacienta a fost transferata la Spitalul Municipal  Caracal, cu evoluție favorabilă.

Perioada de  supraveghere și control pentru infecția cu virusul  West Nile, sezonul  2021, a debutat pe 7  iunie 2021.

În  baza Metodologiei de supraveghere a infecției  West  Nile, sezon 2021, orice persoană cu vârsta de peste 15 ani, care prezinta febră și una din următoarele simptome meningită, meningoencefalita, encefalita cu LCR clar este investigată pentru  detectarea virusului West Nile.

În vederea diminuării numărului de cazuri cu infectie West Nile, ce este transmisă de țânțari, D.S.P. Olt face următoarele  recomandări pentru populație:

-să  evite expunerea la țânțari, purtând îmbracăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;

-să utilizeze substanțe chimice repelente de țânțari;

-să impiedice pătrunderea țânțarilor în casă (plase de țânșari);

-să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;

-să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.