Fermele de porci din Olt se închid rând pe rând. 31.000 de suine vor fi ucise, la Negreni

O fermă de porci din Negreni, orașul Scornicești, este grav afectată de pesta porcină africană, iar 31.000 de porci vor fi uciși. Este cea de a treia fermă de porci din județul Olt lovită de pestă, în acest an, după ce în exploatațiile comerciale din Constantinești (ucise 1.647 animale) și Ipotești (30.000 de porci uciși ) au fost eliminate toate efectivele, după confirmarea unor focare. 

Focarul din ferma de la Negreni a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București pe 27 august.

Autoritățile din județ au decis în ședința de sâmbătă să ucidă 31.000 de porci.

„În data de 28 august, la Instituția Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt și a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială din localitatea Negreni, oraș Scornicești, unde se va aplica măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 31.000 de porci”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: SCORNICEȘTI – NEGRENI, CHIȚEASCA, PISCANI, MĂRGINENI-SLOBOZIA . Include, de asemenea, FV 11 POTCOAVA și FV 8 SCORNICEȘTI .

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile:

SCORNICEȘTI-ȘUICA, MOGOȘEȘTI, RUSCIORI, CONSTANTINEȘTI, TEIUȘ, BIRCII, BĂLȚAȚI, JITARU, MĂRGINENI-SLOBOZIA,MIHĂILEȘTI-POPEȘTI, POTCOAVA-POTCOAVA-FĂLCOENI, TRUFINEȘTI, OPTAȘI-MĂGURA, SÎRBII MĂGURA – VITĂNEȘTI, COLONEȘTI-GUEȘTI, MĂRUNȚEI, BĂTĂRENI, NĂVÎRGENI, TĂTULEȘTI; include FV 10 OPTAȘI, FV 7 PRISEACA, FV 12 BALTENI și FV 9 TĂTULEȘTI .

De asemenea, sunt active, la această dată, șase focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populației după cum urmează Topana – 1 focar, Leleasca – 1 focar, Cungrea – 2 focare, Verguleasa – 2 focare și 2 focare în două  exploatații comerciale de porci din localitățile Constantinești și Ipotești.